Woede om lichte straf

Verontwaardiging in Indonesië om 5,5 maanden cel na doodslag.

Een 17-jarige jongen die aan het hoofd stond van een woedende menigte die in februari drie leden van een islamitische minderheidsgroepering doodsloeg, is gisteren door een rechter in de Indonesische provincie Bantam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 maanden wegens verboden wapenbezit.

Critici zijn verontwaardigd, omdat op videobeelden duidelijk is te zien hoe de 17-jarige Dani bin Misra met een steen de schedel van een van de slachtoffers inslaat. „Dit vonnis is beschamend voor Indonesië”, zei Rafendi Djamin, directeur van een mensenrechtengroep in Indonesië. „Dit voorkomt op geen enkele manier dat in de toekomst dergelijke aanvallen op minderheden nog plaatsvinden.”

Elf anderen werden eveneens schuldig bevonden aan relatief lichte vergrijpen en kregen tussen de drie en zes maanden cel.

Videobeelden van de aanval deden al vlug de ronde op internet. Te zien is hoe leden van Ahmadiyah, een islamitische minderheidsgroepering die Mohammed niet als de laatste profeet beschouwt, door zo’n vijftienhonderd mensen wordt aangevallen.

Wat velen vooral in het verkeerde keelgat schiet, is dat geen van de betrokkenen werd vervolgd voor moord of doodslag.

In Indonesië is groeit de laatste jaren de invloed uit extremistische hoek. In 2008 ging de regering over tot een verbod op de activiteiten van Ahmadiyah. Volgens mensenrechtenactivisten is het geweld tegen leden van de groepering sindsdien alleen maar toegenomen. (AP)