Weghalen fietsen mag alleen bij 'gevaar'

Gemeenten mogen verkeerd gestalde fietsen alleen met spoed verwijderen als ze kunnen aantonen dat de rijwielen gevaar opleveren. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Utrecht. Volgens de Fietsersbond gebruiken gemeenten het woord ‘gevaar’ veel te makkelijk als excuus om fietsen los te knippen.

De Utrechtse rechtbank kwam tot de uitspraak nadat een fietser bezwaar had gemaakt tegen de verwijdering van haar fiets in maart vorig jaar. Deze stond net buiten de fietsenrekken naast het Utrechtse Centraal Station geparkeerd, maar leverde volgens haar geen gevaar op. Toch was haar fiets een half uur later weg: een spoedverwijdering. De fietser vindt dat ze de gebruikelijke 24 uur moeten krijgen om haar fiets te verplaatsen. De rechtbank gaf de fietser gelijk, waarna de gemeente Utrecht haar een schadevergoeding van 1.000 euro moest betalen.

Officiële cijfers van het aantal door de gemeente verwijderde fietsen in Nederland zijn er niet. In het Utrechtse stationsgebied zijn het er, volgens de Fietsersbond, circa 4.600 per jaar. In Amsterdam rekent de bond jaarlijks ongeveer 30.000 verwijderde fietsen. Een woordvoerder: „Gemeenten grijpen veel te makkelijk naar het woord ‘gevaar’, terwijl een fiets soms gewoon net buiten een rek staat.”

Volgens de Fietsersbond is de uitspraak een zege voor de fietser. „Gemeenten kunnen niet zomaar meer fietsen losknippen zonder aan te tonen dat ze gevaar opleveren. Bij twijfel is het voortaan niet knippen.”