Watskesmurft?

De Jeugd van Tegenwoordig sprak niet alleen de nieuwe Smurfenfilm in. Ze maakten ook een titelsong, ‘The Big Smurfout’.

‘Kijk me blauw zijn.’

Ze zijn achtereenvolgens Smulsmurf, Bakkersmurf en Boerensmurf. Niet bepaald de smurf die ze voor ogen hadden. En volgens De Jeugd van Tegenwoordig ook eigenlijk „veel te kleine rollen” . Maar het leverde een vermakelijke middag in de studio op.

Naast Jack Wouterse (Grote Smurf), Tygo Gernandt (Gargamel), Kim-Lian van der Meij (Smurfin) en Giel Beelen (Vertelsmurf) zijn de Jeugd van Tegenwoordig-rappers Willie Wartaal, Faberyayo en Vieze Fur aangetrokken als stemacteurs in de nieuwe Smurfen-film in 3D, De Smurfen die volgende week in de bioscopen komt.

Gevalletje typecasting, zegt Willie Wartaal over zijn personage Smulsmurf. Hij sprak hem in met zijn eigen stem. Liet zijn geluid iets enthousiaster omhooggaan misschien. En de rapper stond te juichen toen zijn smurfje tuimelend op een ooievaar door de bossen met een zweefduik belandde in het smurfendorp. Dat moet haast wel de opening van de film zijn, zegt Wartaal met een zekere trots, alsof hij de stunt echt zelf als smurf had uitgevoerd.

Het is niet Wartaals eerste rol als stemacteur. Hij ging in een tekenfilm als aap al eens de ruimte in. Of zoiets, denkt hij. De smurfen – dat is toch wel even anders. Als kind keek Wartaal altijd naar de blauwe wezentjes van drie appels hoog. Bedacht hij per aflevering wie hij wilde zijn. Meestal de held natuurlijk, diegene die het dorp redde van de eeuwig gevreesde vijand Gargamel. Dat kleine blauwe volkje is kortom „best vet”.

De Jeugd heeft de bioscoopfilm De Smurfen, een kruising van computeranimatie en echt acteerwerk, nog niet gezien. Wel kwam er een titelsong, ‘The Big Smurfout’ van het populaire nederhoptrio dat in juni nog z’n Handboek der Jeugd met verzamelde rapteksten uitbracht. Het nummer is in de film te horen, en wordt „versmurft via iTunes”. ‘The Big Smurfout’ heeft een groovende, elastieke beat met daarover aanstekelijk gesmurfte feestraps. Zoals het refrein: ‘Er is feest, en er wordt gesmurft. Dresscode: je weet je kleur. Dus voor je het weet word je gesmurft. En als je niet weet zeg je: Watskesmurft?!’ Het laatste ‘geïnspireerd’ op de grote Jeugd-hit ‘Watskeburt?!’

‘Kijk me blauw zijn’, zingzegt Willie Wartaal in het liedje. De smurfentaal spreekt hem aan. Toen hij veertien was had hij ook een taaltje, met Freddy (Vieze Fur). Zetten ze overal het woord ‘poppin’ – Amerikaanse slang voor schieten – voor of achter. Dat leek er eigenlijk wel op. Voor ‘The Big Smurfout’ zijn ze als altijd bij Wartaal thuis gaan zitten. Schrijven, verzinnen – iedereen aan zijn tekst. De pakkende tagline „smurf-in, smurf-out” kwam van Faberyayo. Dat klonk wel. Producer en beatmaker Bas Bron alias De Neger Des Heils, beatmaker van hiphopsensatie De Jeugd van Tegenwoordig, voorzag de kolderieke smurfenraps zoals gewoonlijk van volle catchy beats met sterke aangezette basslines.

Het maken van nieuwe muziek is voorlopig geen prioriteit voor De Jeugd. Er wordt voorlopig nog geteerd op de singles – lees hits, die het vorig jaar uitgebrachte album De Lachende Derde nog steeds aflevert. Met de zomerhit met flauwekul Spaans (‘Hola supermercado! Telebancos por aqui, let’s get Spanish’), opgenomen in de sneeuw, als actueel voorbeeld.

Straks in de najaarstournee One Night Only With Jeugd gaan ze alle grote popzalen af. Eerst worden nog de zomerfestivals aangedaan, te beginnen met het grote Sziget-festival in Hongarije en een week later een optreden op Lowlands. Naast het concert zal Wartaal daar ook weer verslagdoen voor VPRO-tv.

Zoals twee weken terug; de rapper was toen op het Zwarte Cross-festival. Als een vreemde eend in de bijt liep hij tussen al het gierende motorgeweld door, de heukende Achterhoekers en de rare snuiters, zoals de indiaan die een straalmotor op zijn truck had. De Amsterdammer die gewoonlijk met z’n maten overloopt van humor, absurdisme en zelfspot viel er stil van. „Ik wist niet wat ik zag.”

Om het recente verwijt van een Franse wetenschapper dat de Smurfen racistisch zouden zijn, kan hij alleen maar hard lachen. „Ik geloof net zo in de smurfen als in Sinterklaas! Van hem beweren ze ook dat die racistisch zou zijn. Met Piet. Maar daar heb ik ook geen problemen mee.”