Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Polen: fouten Russische luchtverkeersleiding bij crash Kaczynski

Russische hulpdiensten inspecteren de gecrashte Tupolev (11 april 2010) Foto: AFP / Natalia Kolesnikova

Het vliegtuigongeluk waarbij de Poolse president Lech Kaczynski vorig jaar omkwam is deels te wijten aan fouten van de Russische luchtverkeersleiding. Zo zou er bij de landing verkeerde instructies zijn gegeven en zou de landingsbaan slecht verlicht zijn. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag door de Poolse enquêtecommissie wordt gepresenteerd, zo meldt persbureau AP.

Het langverwachte rapport wijst ook naar de fouten van de Poolse crew. De piloten zouden bijvoorbeeld geen geschikte training hebben gevolgd om het vliegtuig, een Tupolev 154, te besturen.

Onenigheid tussen Rusland en Polen

Daarmee steken de Polen de hand ook in eigen boezem. Iets wat Rusland in een rapport van afgelopen januari niet deed. Daarin werden alleen de Polen aangewezen als schuldigen van de crash, waarbij naast Kaczynski ook 95 andere passagiers omkwamen. De Poolse piloot zou onder druk zijn gezet om te landen tijdens slechte weersomstandigheden, door een bevelhebber die had gedronken.

Het Poolse rapport bestrijdt dit. Volgens het rapport waren de piloten niet bezig met de landing toen het vliegtuig neerstortte, maar cirkelden ze rond om te kijken of ze een landingspoging zouden moeten wagen.

De premier van Polen, Donald Tusk, liet eerder al weten dat het rapport van de Russen onacceptabel was. NRC-correspondent Stéphane Alonso zei daar toen over:

“Tusk twijfelt er niet aan dat Polen de hoofdverantwoordelijkheid draagt voor de vliegramp, maar vindt dat de Russen hun eigen rol in het ongeluk teveel wegcijferen. Zo schijnt het radarstation in Smolensk onderbezet te zijn geweest. Het conflict over het eindrapport gaat dus niet zozeer over de ramp zelf, maar over het Russische onderzoek ernaar.”