Van Wereldoorlog I tot NRC Handelsblad

Vladslo is een dorp in West-Vlaanderen. Er wonen nauwelijks 1.200 mensen. Maar op het Deutscher Soldatenfriedhof in het bos aan de rand van het dorp rusten meer dan 25.000 Duitse soldaten die in De Groote Oorlog in deze streek sneuvelden.

Toen de VPRO mij vroeg om met het oog op een interview voor De Avonden een locatie uit te zoeken die iets vertelt over mezelf, koos ik voor deze plek. Die heeft me altijd ontroerd. Vooraan op het kerkhof staat het prachtige beeld Treurend Ouderpaar van de Duitse expressioniste Käthe Kollwitz. Haar zoon Peter, die in 1914 sneuvelde bij een aanval op Diksmuide, ligt aan de voeten van het beeld begraven. De knielende vader en moeder stralen immens verdriet en onuitputtelijke liefde uit. 

Ik ben niet alleen in deze buurt geboren, de Eerste Wereldoorlog fascineert mij. Mijn wortels en die van het moderne Europa komen hier samen.  Daarom was dit de uitgelezen plek om twee uur lang te praten met de journaliste Sarina Vitta die zich uitstekend had gedocumenteerd.

Onder een grote paraplu wandelend over het kerkhof werd het een lang gesprek over opgroeien in een warm nest, vader worden op je twintigste, een zus verliezen, geschiedenis studeren, journalist worden, De Standaard leiden en een jaar geleden overstappen naar NRC Handelsblad. Een gesprek ook over ambities, trots, streven naar beter en de afkeer van middelmatigheid.

 Beluister de uitzending terug.