Uitgelicht

Film

Robin Hood: Prince of Thieves (Kevin Reynolds, 1991, VS). Indiana Jones-versie van een aan het mondiale groene bewustzijn aangepaste legende had ook Dances with Wolves 2 kunnen heten, al zijn de ‘merry men’ van Sherwood Forest natuurlijk geen Sioux-indianen. Titelrol van Kevin Costner. Met Mary Elizabeth Mastrantonio als romantic interest. RTL 5, 20.30-23.20u.

Anche libero va bene (Kim Rossi Stuart, 2006, Italië). Regiedebuut van Italiaans acteur staat in de traditie van de films van John Cassavetes en Maurice Pialat: mensen van vlees en bloed worden in een eenvoudige, registrerende stijl gevolgd in al hun feilen. Alleenstaande vader van twee kinderen wordt opgeschrikt door moeder/echtgenote die graag terug zou willen komen. De regie kiest consequent voor het gezichtspunt van de 11-jarige zoon: steeds kunnen we van het gezicht van dit puberende, verlegen jongetje lezen wat hij voelt. Ned. 2, 23.45-01.29u.

Analyze This (Harold Ramis, 1999, VS). Hitkomedie van de regisseur van Groundhog Day is een vaardige en zeer onderhoudende aaneenschakeling van psychiater- en maffiagrappen. Gangsterbaas Robert De Niro schakelt de hulp in van de bekommerde psychoanalyticus Billy Crystal. De lengte van elk consult wordt vastgesteld onder dreiging van een revolver. SBS 6, 24.00-02.00u.

Informatief

Madagascar. Britse reisreportageserie met David Attenborough. In dit tweede deel wordt het regenwoud en gebergte in het oosten van het eiland belicht, waar meer dan de helft van Madagascars unieke diersoorten voorkomen. BBC 2, 20.00-21.00u.

The First World War from above. Documentaire over de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog, aan de hand van luchtfoto’s. Sommige foto’s die door de piloten zijn genomen zijn nu pas ontwikkeld. Ook is er een zeldzame film vanuit een zeppelin. Presentatie is in handen van Fergal Keane. BBC 2, 22.00-23.00u.

Mauerhause. Pools/Duitse documentaire uit 2009 van Bartek Konopka over de ‘Muurkonijnen’, die in het grensgebied tussen West-Duitsland en de DDR leefden tijdens de Koude Oorlog. Eerst woonden ze vrij ongestoord in de – voor mensen – streng afgeschermde en bewaakte zone. Na de val van de Muur is de rust voorbij en moeten de konijnen wennen aan de vrijheid, die wel een zelfstandiger leefwijze vereist. Verfilmd vanuit het perspectief van de konijnen: een hemels bestaan in weelderig groen, beschermd door grensbewakers. De documentaire werd genomineerd voor een Oscar in 2010. Arte, 23.10-00.05u.

Het uur van de wolf. Rockgroep The Doors was in de jaren 60 niet weg te denken. In deze documentaire uit 2009 van Tom DiCillo een blik op het werk van de band en de levens van de leden: drummer John Densmore, gitarist Robby Krieger, organist Ray Manzarek en zanger Jim Morrison, die in 1971 in Parijs overleed. Afl.: The Doors, When You’re Strange. Met commentaar van acteur en Doors-fan Johnny Depp. Ned. 3, 23.20-00.50u.

Amusement

Storm op komst. Serie waarin twee bekende Nederlanders op een boot in de Waddenzee worden gezet en samen een een eb en vloed doorbrengen. In deze aflevering Loes Luca en Frédérique Spigt. Begin juli gaven ze nog een aantal gezamenlijke concerten onder de titel Variété Symphonique, in het openluchttheater in Bloemendaal. Ned. 3, 21.20-22.00u.

Miranda. Eerste aflevering van tweede reeks van Britse comedyserie, bedacht door Miranda Hart die tevens de hoofdrol speelt. Miranda probeert over het vertrek van Gary heen te komen door zichzelf opnieuw uit te vinden als een vrouw van de wereld. Niet zo eenvoudig nu haar moeder bij haar ingetrokken is. Afl. 1.: The new me. Ned. 3, 22.00-22.35u.

Deadwood. Amerikaanse ‘realistische’ westernserie. De inwoners van Deadwood wachten angstig op de prognose van dokter Cochran omtrent William Bullock. Vertegenwoordiger Jarry keert naar het stadje terug om een mogelijke annexatie met Swearengen te bespreken. Afl.: Advances, none miraculous. Met Ian McShane en Molly Parker. Canvas, 22.00-22.50u.

De vloer op. Slot van reeks improvisaties van acteurs. Met vanavond: Succesvrouwen. Zakenvrouw, op zoek naar een man, bezoekt een coach voor alleenstaande succesvolle vrouwen. Met Saskia Temmink en Eva van der Gucht; Knal me d’r uit. Directeur van een niet zo goed lopende beëindigingskliniek is blij met de nieuwe kandidaat. Met Sanne den Hartogh en Jeroen Spitzenberger; Johan. Vrouw keert na 25 jaar in het buitenland te hebben gewoond, terug naar Nederland en verheugt zich op het weerzien met haar grote liefde, een verlepte popzanger. Met Saskia Temmink en Pierre Bokma. Regie: Peter de Baan. Ned. 2, 23.15-23.45u.