Turkse militaire top treedt af - symbolische daad uit protest tegen Erdogan

Turkey's Ground Forces Chief General Isik Kosaner attends a ceremony in Ankara, in this July 16, 2010 file picture. Kosaner, along with the heads of the ground, naval and air forces have resigned, broadcaster CNN Turk reported on July 29, 2011. The reason for their resignations was not immediately clear. Tensions between the military and the government of Prime Minister Tayyip Erdogan have been high in recent years and the Supreme Military Council was due to hold a major meeting next week. REUTERS/Umit Bektas/Files (TURKEY - Tags: POLITICS MILITARY HEADSHOT) De Turkse stafchef van de strijdkrachten, generaal Isik Kosaner, op archiefbeeld. Foto Reuters / Umit Bektas

De Turkse stafchef van de strijdkrachten, generaal Isik Kosaner, heeft zijn ontslag ingediend samen met de leiders van de landmacht, de marine en de luchtmacht.

De spanningen tussen het leger en de regering van premier Recep Tayyip Erdogan zijn hoog opgelopen in de afgelopen jaren. De Opperste Militaire Raad zou volgende week een belangrijke vergadering houden.

Onze correspondent Bram Vermeulen reageert vanuit Turkije op het nieuws:

“Dit moet gezien worden als een symbolische daad, omdat alle legerofficieren in augustus toch al vervangen zouden worden. Meer dan tien procent van alle officieren, 44 man, zit momenteel in de gevangenis. Daarvan zouden zeventien officieren in augustus worden gepromoveerd, maar omdat ze beschuldigd worden van het beramen van een staatsgreep, gaat dit niet door. Vandaag maakte de regering van Erdogan bekend dat er nog eens drie zouden worden opgepakt. Uit protest treedt de gehele militaire top nu af.”

“Dit draagt alleen maar bij aan de spanningen tussen de overheid en het leger. Vroeger stond het leger in Turkije boven alles. In de afgelopen twee jaar is die macht steeds verder naar beneden gedrukt door de regering van Erdogan. De regering is nu de baas over het leger. Tien jaar geleden had deze situatie ongetwijfeld tot een staatsgreep geleid. Dat laat maar weer zien hoezeer de tijden veranderd zijn in Turkije.”

Coupplannen tegen de zittende regering

De legerofficieren die momenteel vastzitten worden ervan verdacht enkele jaren geleden coupplannen te hebben gesmeed tegen de zittende regering. De officieren zouden in 2003 een plan hebben gemaakt om de regerende AK-partij, die wortelt in de politieke islam, met geweld af te zetten. Ze zouden onder meer aanslagen hebben beraamd op twee moskeeën, en een Turks gevechtsvliegtuig hebben willen neerhalen om daar Griekenland de schuld van te kunnen geven. Het leger zou de chaos die hierop zou volgen hebben willen gebruiken als excuus om de macht te grijpen. In de afgelopen vijftig jaar greep het Turkse leger vier keer eerder de macht.

Turkije benoemt nieuwe stafchef

Update 21.39 uur: De Turkse president Abdullah Gul heeft zojuist de benoeming van generaal Necdet Ozel als de nieuwe chefstaf goedgekeurd, zo melden diverse Turkse tv-stations. Hij was tot op heden het hoofd van de gendarmerie. Ozel is iemand die “zeer goed bevriend” is met premier Erdogan, aldus NRC-correspondent Bram Vermeulen. De benoeming benadrukt de nieuwe machtsverhoudingen in Turkije, waar de regering de baas is over het leger.