Topman Belgacom wordt onderzocht in fraudezaak

Rotterdam Bestuursvoorzitter Didier Bellens van het Belgische telecombedrijf Belgacom is in staat van beschuldiging gesteld in een onderzoek naar corruptie bij de verkoop van vastgoed waar zijn bedrijf bij betrokken is.

Dat heeft de raad van commissarissen van Belgacom gisteren middels een persbericht bevestigd na berichten over de zaak in verschillende Belgische media.

Bellens, sinds 2003 topman van het beursgenoteerde maar nog altijd semi-staatsbedrijf, werd in juni door de onderzoeksrechter in Bergen „formeel beschuldigd van passieve private corruptie”, zoals de raad van commissarissen het noemt. De kwestie is voor de toezichthouders noch voor de demissionaire regering-Leterme aanleiding om Bellens uit zijn functie te ontslaan. De Belgische staat heeft met zijn meerderheidsbelang van 51 procent van de aandelen het recht om bestuurders te benoemen en te ontslaan.

De fraudezaak draait om een gebouw van Belgacom in Bergen dat in 2005 onder de marktprijs zou zijn verkocht aan een bedrijf van de omstreden zakenvrouw Edmée De Groeve. Zij heeft nauwe banden met de Parti Socialiste van Elio Di Rupo, huidige formateur in de slepende kabinetsformatie in België.

Bellens zou na de vastgoedtransactie „bepaalde voordelen hebben genoten”, aldus de onderzoeksrechter, volgens zakenkrant De Tijd. Zo zou hij tijdens de Tour de France van 2006 een ritje hebben aangenomen met een volgauto van de Belgische wielerploeg Lotto. Edmée De Groeve was ooit voorzitter van de Nationale Loterij.

De raad van commissarissen kondigde in haar communiqué van gisteren aan dat zij onmiddellijk een intern onderzoek heeft laten instellen, nadat Bellens in juni had meegedeeld in staat van beschuldiging te zijn gesteld. Uit dat onderzoek trokken de commissarissen de conclusie dat de belangen van Belgacom „volledig gegarandeerd” zijn.

Dat de koers van het aandeel Belgacom vanochtend met 1,5 procent steeg had niet zozeer met de fraudezaak te maken als wel met de kwartaalresultaten die het bedrijf vandaag presenteerde. Die waren met een winst van 199 miljoen euro beter dan verwacht. Dat was 4 procent lager dan in het tweede kwartaal vorig jaar. Analisten hadden een winstdaling van wel 10 procent verwacht. De omzet daalde in het tweede kwartaal met ruim 3 procent naar 1,6 miljard euro. Belangrijke oorzaak van de winst- en omzetdaling is het verlies van de uitzendrechten door Belgacom op de topwedstrijden in de Belgische voetbalcompetitie.