‘Tippelzone achter douane Schiphol door goedkope vliegtickets’

Prostituees zouden de steeds lager wordende prijzen van vliegtickets gebruiken om achter de douane van Schiphol een tippelzone in te stellen. Op de Amsterdamse luchthaven gaan ze met klanten de toiletten of een hotelkamer in, melden Schipholmedewerkers aan De Telegraaf.

De vrouwen, volgens de krant vaak afkomstig uit Oost-Europa, pikken passagiers op die wachten om over te stappen of een flink vertraagde vlucht hebben en spreken dan de verveelde reizigers aan. “Sommigen vliegen nog dezelfde dag terug”, zegt een medewerker van KLM in de krant. “Kennelijk wordt er dan nog genoegd verdiend om winst te maken op het ticket.”

De marechaussee zegt pas op te treden tegen tippelen als er aangifte wordt gedaan. “Maar vooralsnog is dat niet gebeurd. Het fenomeen is wel strafbaar, dus als we het zelf constateren zullen we ertegen optreden”, zegt een woordvoerder.

De Amsterdamse belangenvereniging voor prostituees de Rode Draad heeft niet direct problemen met tippelende vrouwen op de luchthaven. “Zolang de vrouwen het maar vrijwillig doen en geen slachtoffer zijn van mensenhandelaren”, zegt Metje Blaak van de vereniging in de krant.

Volgens een medewerker van Schiphol zijn de afwerkplekken verschillend. “Er zitten twee hotels achter de douane waar overdag voor een laag tarief een kamer gehuurd kan worden. Dat is in principe bedoeld voor reizigers die zich even willen opfrissen of uitrusten als hun vlucht is vertraagd, maar je kunt er natuurlijk ook andere dingen doen.”

    • Jules Seegers