‘Terreuraanslagen leiden niet tot meer dreiging’

Norway's Prime Minister Jens Stoltenberg holds up a stalk of red rose during a memorial gathering, organized by the Norwegian Labour party and its youth organisation AUF for the victims of last Friday's attacks, in Oslo July 29, 2011. Flags around the nation flew at half mast to mark a day of memorial one week after Anders Behring Breivi, an anti-Islam zealot, set off a bomb in central Oslo that killed 8 people. He then shot 68 people at a summer camp for youths of the ruling Labour Party. REUTERS/Stoyan Nenov (NORWAY - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST RELIGION) Premier Jens Stoltenberg houdt rode rozen vast, het symbool van zijn sociaal-democratiche Arbeiderspartij. Foto Reuters / Stoyan Nenov

De Noorse politie verwacht niet dat de terreuraanslagen van vorige week vrijdag zullen leiden tot een toename van dreiging van bekende rechts- of links-extremistische bewegingen. Dat blijkt uit de vanavond vrijgegeven evaluatie van de terreurdreiging, waarin is gekeken naar de invloed van de terreuraanslagen op andere extremisten.

Volgens de politie verandert er niets aan de terreurdreiging en zijn er in andere landen geen parallellen met Anders Behring Breiviks daden. De denkbeelden van Breivik zijn anders dan de ideologie van de meeste racistische en neonazibewegingen en in Noorwegen zijn er zeer weinig mensen die na kunnen doen wat Breivik deed, aldus de politie.

Vandaag werden de eerste slachtoffers begraven. Bij de aanslagen kwamen 77 mensen om het leven.

Premier Jens Stoltenberg, die aanwezig was bij een herdenkingsdienst voor een van de slachtoffers, zei daar:

“Vandaag is het precies een week geleden dat Noorwegen werd getroffen door het kwaad. We moeten leren leven met 22 juli, maar samen zullen we ons er doorheen slaan.”

Er zijn inmiddels zoveel rozen bij geïmproviseerde gedenkplaatsen in Oslo en op andere plaatsen gelegd dat er niet aan de vraag kan worden voldaan. De regering heeft daarom besloten de belasting op rozen uit het buitenland tijdelijk op te heffen waardoor meer import mogelijk wordt.