Vervroegde Spaanse verkiezingen om ‘verlies socialisten te beperken’

Caption: Spain's Prime Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero gestures while announcing he will call early general elections for November, four months early, during a news conference at the Moncloa Place in Madrid, July 29, 2011. REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: POLITICS ELECTIONS) De Spaanse minister Jose Luis Rodriguez Zapatero kondigde vanmiddag vervroegde verkiezingen aan. Foto Reuters / usana Vera

De Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero heeft besloten het parlement op 26 september te ontbinden. Op 20 november zullen nieuwe verkiezingen gehouden worden.

De Spaanse premier maakte dit zojuist bekend tijdens een persconferentie, meldt persbureau Reuters. Volgens de Spaanse krant El País heeft Zapatero dit besluit genomen na overleg gepleegd te hebben met zijn opvolger binnen de socialistische partij, Alfredo Perez Rubalcaba. Eigenlijk zouden in maart pas nieuwe verkiezingen gehouden worden.

Volgens Zapatero bevorderen de vervroegde verkiezingen de stabiliteit van het land, dat kampt met de hoogste werkloosheid in de eurozone, 21.3 procent. Bijna vijf miljoen Spanjaarden zijn werkloos en de economie groeide het afgelopen kwartaal met maar 0.3 procent. De Spaanse regering voorspelde eerder dit jaar een groei van 1,3 procent aan het einde van het jaar, maar de centrale bank noemt dit getal optimistisch.

De socialisten willen met het uitroepen van vervroegde verkiezingen het verlies beperken, zegt NRC-correspondent Merijn de Waal. De regeringspartij is vanwege de economische situatie in het land impopulair:

“Het uitroepen van vervroegde verkiezingen zat er aan te komen. De socialisten hebben al een nieuwe lijsttrekker, Rubalcaba. Die moet de partij een nieuwe impuls geven en proberen de positieve trend vast te houden. In de zomer trekt de economie aan door het toerisme. Door de verkiezingen in november te houden proberen de socialisten het verlies te beperken. De socialistische partij gaat in november zeker niet winnen, maar nu zal oppositiepartij Partido Popular waarschijnlijk ook geen absolute meerderheid behalen. Uiteraard ligt november nog ver weg. Spanje is een slachtoffer van de economische crisis dus de socialisten hebben de uitkomst van de verkiezingen niet in de hand.”

Wat wel opmerkelijk is, vindt De Waal, dat de verkiezingen gepland staan op 20 november, de sterfdag van dictator Francisco Franco (wiki) die van 1939 tot 1975 de macht had in Spanje. Eerder was 27 november geopperd als een datum voor nieuwe verkiezingen.

Op 21 juli stemde het Spaanse parlement in met de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67. De wet maakt onderdeel uit van een pakket aan hervormingsmaatregelen, dat de financiële markten moet verzekeren dat Spanje zijn schuldenlast kan dragen.