Schuldencrisis VS verergerd - Republikeinen stellen stemming uit

John Boehner verlaat de gesprekken van het Huis van Afgevaardigden nadat de stemming is uitgesteld. Foto AFP / Alex Wong

De schuldencrisis in de Verenigde Staten is vannacht verergerd nadat de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden het niet eens werd over een wetsvoorstel van de eigen partij. Partijleider John Boehner slaagde er niet in de verdeeldheid binnen de gelederen weg te nemen en stelde hierop de stemming over een hoger schuldenplafond voor onbepaalde tijd uit.

Gehoopt werd dat de Republikeinen gisteravond plaatselijke tijd zouden stemmen zodat het wetsvoorstel naar de Senaat kon, waar de Democraten een meerderheid hebben. Tenzij er een akkoord komt, verkeert de VS binnen enkele dagen in geldnood omdat het dan de staatschulden niet meer kan betalen.

De Republikeinen komen vanmiddag Nederlandse tijd weer samen, maar zelfs eensgezindheid betekent geen oplossing voor de acute crisis. Verwacht wordt dat de Democraten in de Senaat het voorstel wegstemmen. Zij willen meer bezuinigen dan de Republikeinen en het schuldenplafond voor langere tijd verhogen.

De Republikeinen willen ongeveer 1.000 miljard dollar bezuinigen, tegenover zo’n 2.200 van de Democraten. Boehners partij wil daarnaast maar voor zes maanden het plafond verhogen waardoor eenzelfde schuldendebat opnieuw moet plaatsvinden tijdens de campagnes voor de presidentsverkiezingen. De Democraten tillen dat moment liever over de verkiezingen heen.

Verwacht wordt dat de beurskoersen vandaag een duik nemen door het nieuws vanuit de VS. De olieprijzen in Amerika en Azië zijn al gedaald naar 97 dollar per vat.

    • Jules Seegers