Ruimtestation ISS gaat in 2020 de oceaan in

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO - ESA / NASA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS. Picture taken on May 24 and released late June 08, 2011 shows the International Space Station (ISS) and the docked space shuttle Endeavour, flying at an altitude of approximately 220 miles. The pictures are the first taken of a shuttle docked to the International Space Station from the perspective of a Russian Soyuz spacecraft. Onboard the Soyuz were Russian cosmonaut and Expedition 27 commander Dmitry Kondratyev; ESA astronaut Paolo Nespoli; and NASA astronaut Cady Coleman. Coleman and Nespoli were both flight engineers. The three landed in Kazakhstan later that day, completing 159 days in space. AFP PHOTO - ESA/NASA AFP

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos is van plan om in 2020 het enorme internationale ruimtestation ISS in zee te laten storten. Volgens onderdirecteur Vitaly Davidov moet het station uit zijn baan om de aarde moet worden gehaald en gecontroleerd neerstorten zodat er geen ruimteafval achterblijft. Het ISS is de grootste ruimtepost ooit gebouwd en kan soms vanaf de aarde met het blote oog worden waargenomen. Rusland heeft in 2001 het ruimtestation Mir in de Stille Oceaan laten storten. (Novum)