Rome graaft, zoekt en vindt Apollo en één muze

A worker cleans a mosaic mural depicting Apollo and the Muses found in an archaeological site under the "Terme di Traiano" in downtown Rome July 29, 2011. The mosaic was unveiled by the Department of Cultural Affairs on Friday after it was discovered as restoration works are undertaken at Domus Aurea, a large landscaped villa built in ancient Rome. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: SOCIETY)
A worker cleans a mosaic mural depicting Apollo and the Muses found in an archaeological site under the "Terme di Traiano" in downtown Rome July 29, 2011. The mosaic was unveiled by the Department of Cultural Affairs on Friday after it was discovered as restoration works are undertaken at Domus Aurea, a large landscaped villa built in ancient Rome. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: SOCIETY) Daar is hij dan: Apollo. Foto Reuters / Tony Gentile

Rome heeft al zoveel moois te bieden en daar komt nu een goed geconserveerde mozaïek bij. Bij opgravingen binnenin de oude Romeinse heuvel Oppio is een mozaïek uit de eerste eeuw gevonden. Op het mozaïek figureert een naakte - afgezien van een mantel - Apollo, de god van muziek en de kunsten. Ook is één van de negen muzen te zien.

De met mozaïek bedekte muur is zestien meter breed en ten minste twee meter hoog. Archeologen denken dat de muur nog zeker acht meter verder naar beneden gaat.

Het lijkt erop dat de muur zich in een tunnel bevindt die werd gebouwd ter ondersteuning van de baden van Trajanus (wiki), genoemd naar de keizer die van 98 tot 117 heerste. Het mozaïek, waarop ook een muze staat, is waarschijnlijk gemaakt om een ruimte te verfraaien waar rijke Romeinen samenkwamen om naar muziek te luisteren en over kunst te discussiëren.

Foto Reuters / Tony Gentile Foto Reuters / Tony Gentile

Foto AFP / Andreas SolaroFoto AFP / Andreas Solaro

Foto AFP / Andreas SolaroFoto AFP / Andreas Solaro

Foto Reuters / Tony Gentile Foto Reuters / Tony Gentile

Foto Reuters / Tony Gentile Foto Reuters / Tony Gentile

Foto AFP / Andreas SolaroFoto AFP / Andreas Solaro

Foto AFP / Andreas SolaroFoto AFP / Andreas Solaro