Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rabobank blokkeert plannen Sarasin

De Zwitserse vermogensbeheerder Sarasin dringt niet langer aan op verzelfstandiging van Rabobank, dat 69 procent van de aandelen in de bank uit Zürich heeft.

Dat zei topman Joachim Strähle van Sarasin vanochtend in een gesprek met Het Financieele Dagblad. „Ze hebben duidelijk nee gezegd tegen een verkoop", aldus Strähle, die twee maanden geleden zijn vurige wens voor een management buy out ook al in de media bekend maakte.

Rabobank is sinds 2002 grootaandeelhouder van Sarasin, een bank die net als veel Zwitserse financiële dienstverleners gericht is op vermogende klanten. In eerste instantie had Rabo een minderheidsbelang van nog geen 30 procent. Hoewel de bank uit Utrecht twee jaar later van de deelneming in Sarasin afwilde, vergrootte Rabobank haar belang in 2007 juist tot 69 procent.

In een interview in mei met de Financial Times maakte Sarasin-topman Strähle zijn ambitie bekend om zich los te koppelen van Rabo. Hij zegt nu dat hij voor die uitspraken op de vingers is getikt door zijn grootaandeelhouder uit Utrecht. Hoewel hij het nog altijd als zijn „droom” ziet om ooit mede-eigenaar te worden, laat Strähle die ambitie voor nu rusten.

Sarasin presenteerde gisteren positieve halfjaarcijfers. In de eerste helft van 2011 bereikte het een winststijging van 13 procent tot omgerekend 58,5 miljoen euro.

Het beheerd vermogen van de bank groeide met 3,5 miljard tot een kleine 90 miljard euro, waarvan 60 procent uit het buitenland komt. Over vier jaar wil Sarasin een portefeuille met ruim 130 miljard euro hebben. Gisteren benadrukte topman Strähle dat het aandeel ‘zwart geld’ uit het buitenland is teruggedrongen tot onder de 5 procent.