Proces tegen Breivik in 2012 verwacht

De Noorse politie is vanmorgen begonnen met een nieuwe ondervraging van Anders Breivik, enkele uren voordat de eerste twee slachtoffers van het bloedbad dat Breivik vrijdag heeft aangericht op het eiland Utøya, begraven zouden worden.

Vandaag zouden ook twee algemene herdenkingsdiensten worden gehouden voor de slachtoffers op Utøya en van de bomaanslag in Oslo. In heel het land zouden de vlaggen halfstok worden gehangen.

Breivik zou achter gesloten deuren worden gehoord. De politie liet weten de afgelopen dagen veel aanvullende informatie te hebben gekregen, maar er nog steeds van uit te gaan dat hij alleen heeft geopereerd. Breivik heeft gesuggereerd dat hij deel uitmaakt van een netwerk dat een kruistocht tegen moslimimmigratie wil beginnen. „We moeten die mogelijkheid in aanmerking nemen, maar we hebben daar op het moment geen indicaties voor”, zei politiewoordvoerder Paal-Fredrik Kraby.

Gisteren is op Utøya de speurtocht naar mogelijke slachtoffers van Breivik gestaakt. In het Tyrifjord meer rondom het eiland wordt nog wel gezocht. De politie zegt niet helemaal zeker te zijn of er nog mensen worden vermist.

Nadat de politie gisteren 23 nieuwe namen van slachtoffers vrijgaf, zijn nu 41 slachtoffers officieel geïdenficieerd. Onder hen zijn twee buitenlanders: een Georgiër en een Deen. Volgens de laatste informatie van de politie bij de bomaanslag op het regeringscentrum en de schietpartij op Utøya in totaal 76 mensen omgekomen.

Volgens de openbare aanklager in Oslo, Tor Aksel Busch, kan het proces tegen Breivik pas volgend jaar beginnen. Er is bijvoorbeeld veel tijd nodig om alle opgenomen beelden te bekijken. Er wordt nog bekeken of Breivik aanvullende beschuldigingen ten laste kunnen worden gelegd, zoals misdaden tegen de menselijkheid. Dat zou een zwaardere straf mogelijk maken. (Reuters, AFP, BBC).