Poolse minister van Defensie weg na rapport vliegtuigcrash

Bogdan Klich. Foto Reuters / Adam Kozak / Agencja Gazeta

De Poolse minister van Defensie Bogdan Klich is opgestapt. Dit naar aanleiding van het rapport over het vliegtuigongeluk waarbij de Poolse president Lech Kaczynski vorig jaar om het leven kwam. Dat heeft de premier van Polen, Donald Tusk, laten weten.

Vandaag werd het langverwachte rapport over het vliegtuigongeluk door de Poolse enquêtecommissie gepresenteerd. Het rapport bevestigt dat de Poolse bemanning van het militaire vliegtuig grote fouten heeft gemaakt, iets wat in januari ook duidelijk werd in een Russisch rapport over het ongeluk. Tegelijkertijd wijzen de Polen ook naar fouten aan Russische zijde. Zo zou de Russische luchtverkeersleiding bij de landing verkeerde instructies hebben gegeven en zou de landingsbaan slecht verlicht zijn.

Tusk heeft Tomasz Siemoniak als nieuwe minister van Defensie benoemd. Het aftreden van Klich komt minder dan drie maanden voor de parlementaire verkiezingen, waarbij de conservatief liberale partij van Tusk favoriet is.