Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OV-chip journalist dient klacht in bij Justitie wegens hindering

OV-chipkaartpoortjes op het station in Leiden. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter heeft een klacht ingediend bij de hoofdofficier van Justitie in Utrecht. Hij wordt naar eigen zeggen gehinderd in de uitoefening van zijn vak en verliest daardoor grip op het ov-chipkaartdossier waarmee hij landelijk de publiciteit haalde.

“Ik heb openheid gegeven over alles behalve mijn bronnen. Ik heb altijd fair gespeeld en wil gewoon mijn vak beoefenen”, zegt De Winter naar aanleiding van een verhoor van het Openbaar Ministerie eind juni.

De Winter toonde in januari aan hoe de ov-chipkaart met een goedkoop apparaatje en wat software gekraakt kan worden. Justitie verhoorde hem nadat Trans Link Systems, het bedrijf achter de kaart, aangifte had gedaan van fraude met het reisbewijs. “Iedere journalist heeft recht op gelijke behandeling. Ik heb het gevoel dat mijn recht op persvrijheid wordt geschonden.” De Winter hoopt dat de zaak snel wordt afgehandeld.

Sindsdien heeft De Winter niet van justitie gehoord, meldt persbureau Novum. Hij weet niet of hij wordt vervolgd voor fraude of niet. “Zodra de zaak begint ben je al beperkt in wat je kunt doen. Ik ben als freelance journalist kwetsbaar en raak langzaam mijn ov-dossier kwijt.” Andere media hebben meer bewegingsvrijheid, vindt De Winter. “Ik kan niet op dezelfde manier als andere media aan nieuwsgaring doen.” Hij merkte dat hij bijvoorbeeld geen citaten of antwoorden meer krijgt van bepaalde instanties.

De verplichte invoering van de ov-chipkaart voor treinreizen ligt politiek en maatschappelijk gevoelig. De afgelopen acht maanden debatteerde de Tweede Kamer er acht keer over. Het nieuwe betaalmiddel ligt onder vuur omdat nog niet alle problemen met de kaart zijn opgelost. De ov-chipkaart wordt nog dit jaar in heel Nederland verplicht gesteld voor bus-, tram- en metroreizigers. Eind 2012 wil ook de NS overstappen van het papieren kaartje op de chipkaart.