Obama: tijd voor compromis over schuldenplafond is gekomen

US President Barack Obama speaks on the status of debt ceiling negotiations July 29, 2011 in the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, DC. Obama spoke after Republicans postponed a vote to Friday on their bill to prevent a US debt default. Obama on Friday warned the United States was "almost out of time" to agree a deal to raise the nation's debt ceiling, insisting that a compromise was within reach. AFP PHOTO/Mandel NGAN President Obama spreekt het Amerikaanse volk toe over de status van de onderhandelingen over het schuldenplafond. Foto AFP / Mandel Ngan

President Obama pleit voor een compromis om de schuldencrisis op te lossen. “Duidelijk is nu dat elke oplossing om faillissement te voorkomen, door beide partijen moet worden ondersteund”, aldus Obama zojuist in een verklaring.

Obama zei opnieuw dat het wetsvoorstel van de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden John Boehner “niet het probleem oplost”.

Als we niet komen tot een overeenkomst, dan verliezen we onze ‘triple-A-status’, waarschuwde Obama. Tegelijk benadrukte hij: “Dit is een probleem dat we zelf op kunnen lossen.”

Volgens Obama gaat zijn regering dit weekend net zo lang doorwerken totdat een overeenkomst is bereikt. De tijd voor een compromis is gekomen, aldus Obama. Volgens hem is er geen sprake van een situatie waarbij de partijen mijlenver van elkaar verwijderd zijn.

Gisteren heeft de politieke crisis in Washington over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond zich verder verdiept. Interne verdeeldheid bij de Republikeinse partij zorgde ervoor dat een stemming over een voorstel van John Boehner niet doorging. Daarmee is een akkoord over het schuldenplafond verder weg dan ooit. Het is nog een paar dagen tot 2 augustus, wanneer de Amerikaanse overheid geen geld meer kan lenen omdat het schuldenplafond van 14,3 biljoen dollar is bereikt.

    • Marije Willems