Obama mobiliseert kiezers, kiezers zeggen: #fuckyouwashington

Terwijl president Obama (lees: zijn team) gisteren een tweetbombardement uitvoerde op de Amerikaanse kiezers, twitteren de kiezers terug: #fuckyouwashington.

Obama roept de Amerikanen op om hun Republikeinse vertegenwoordigers te masseren tot het sluiten van een compromis met de Democraten over het schuldenplafond. Tot ergernis van velen, want het is nog slechts vier dagen totdat de Amerikaanse staatskas leeg is. Dan is het schuldenplafond van 14,3 biljoen dollar bereikt. Sentiment: hoe heeft het Congres, waar nu al weken door Democraten en Republikeinen wordt gesteggeld om een akkoord, het zover kunnen laten komen?

Jeff Jarvis, de bekende blogger en hoogleraar Journalistiek, begon begin deze week met het gebruik van de hashtag #fuckyouwashington. Na de zoveelste sussende woorden van Obama, was voor hem de maat vol.

Op zijn blog BuzzMachine legt Jarvis uit wat hem tot de hashtag bracht:

“So I was angry. Watching TV news over dinner — turning my attention from scandals in the UK to those here and frankly welcoming the distraction from the tragedies in Norway — I listened to the latest from Washington about negotiations over the debt ceiling. It pissed me off. I’d had enough. After dinner, I tweeted: ‘Hey, Washington assholes, it’s our country, our economy, our money. Stop fucking with it.’ It was the pinot talking (sounding more like a zinfandel).”

Met deze tweet begon het:

Twitter avatar jeffjarvis Jeff Jarvis Can we start a Twitter chant: FUCK YOU, WASHINGTON! Pass it on.

En sindsdien is de hashtag in de omloop:

Maar het kan altijd erger, zo weten onze zuiderburen:

Twitter avatar haploc Chris Ranschaert @jeffjarvis We can’t even get a government #Belgium

CBS News sprak met Jarvis over het bereik van zijn tweet:

Gisteren heeft de politieke crisis in Washington over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond zich verder verdiept. Interne verdeeldheid bij de Republikeinse partij zorgde ervoor dat een stemming over een voorstel van John Boehner niet doorging. Daarmee lijkt een akkoord over het schuldenplafond verder weg dan ooit. Vannacht wordt er in het Huis van Afgevaardigden alsnog gestemd over het Republikeinse plan.

    • Marije Willems