Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Extra bestuurder voor Maasstad Ziekenhuis

Het geplaagde Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam krijgt er een bestuurder bij. De Raad van Toezicht van het Maasstad stelt de hoogleraar León Eijsman vanaf maandag aan als interim-bestuurder. Het aantal verdachte patiënten kan volgens het ziekenhuis oplopen tot drieduizend.

Eijsman gaat samen met directeur Paul Smits het bestuur vormen van het ziekenhuis. Reden voor de aanstelling van Eijsman is volgens het ziekenhuis dat het bestrijden van de multiresistente bacterie voor Smits niet te combineren is met het dagelijks bestuur van het Maasstad.

Het ziekenhuis in een verklaring:

“Eijsman heeft als opdracht de problemen rond de besmetting op te lossen. Hij moet de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg borgen.”

De 65-jarige Eijsman was als hoogleraar cardiopulmonale chirurgie verbonden aan het VUmc. Ook gaf hij enkele jaren geleden leiding aan het oplossen van de problemen rond de hartchirurgie in het UMC St Radboud in Nijmegen en was hij verbonden aan het AMC. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is geïnformeerd over zijn aanstelling.

Vorige week werd hoogleraar Marc Bonten al aangesteld als supervisor die ervoor moet zorgen dat de afdelingen medische microbiologie en infectiepreventie beter met elkaar gaan samenwerken. Voorzitter van de Raad van Toezicht Ad Scheepbouwer stelt te verwachten dat het ziekenhuis met het aanstellen van Bonten voor de inhoudelijke problematiek en Eijsman als bestuurder de problemen snel op te kunnen lossen.

Het aantal dragers van de bacterie is met één toegenomen tot 79. De groep verdachte patiënten van het Maasstad Ziekenhuis is sinds dinsdag gegroeid van 1967 naar 2102. Van de verdachte patiënten wordt onderzocht of ze daadwerkelijk besmet zijn. Aangezien het aantal verdachte patiënten mogelijk toeneemt tot drieduizend neemt het aantal dragers vermoedelijk ook toe.

Uitbraak bacterie al in maart geconstateerd

Microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis constateerden op 14 maart al de uitbraak van een resistente bacterie. Eind mei werd bekend dat het ziekenhuis de nauwelijks te bestrijden multiresistente Klebsiellabacterie in huis te hebben en er alles aan te doen om die uit te bannen. Het ziekenhuis gaf toe dat het te traag gehandeld had, maar dat de medisch microbiologen het nog maar net wisten. Dat bleek dus niet te kloppen, zo werd duidelijk uit onderzoek van NRC Handelsblad.