NAVO in Brussel gedaagd om bombardement Libië

Twee advocaten hebben de NAVO voor de rechtbank in Brussel gedaagd vanwege de dood van dertien burgers bij een bombardement op een wooncomplex bij de Libische hoofdstad Tripoli in juni. Marcel Ceccaldi, een advocaat uit Parijs, zei de zaak samen met zijn Belgische confrater Ghislan Dubois te hebben aangespannen namens Khalid el Hamidi, een gepensioneerde generaal en lid van de Revolutionaire Raad, die zijn vrouw en drie kinderen verloor door een NAVO-bombardement op 20 juni. Een NAVO-woordvoerder zei gisteren dat alle aanvallen zijn gericht op militaire doelen en dat ze met grote omzichtigheid worden uitgevoerd om burgerslachtoffers te vermijden. Volgens Ceccaldi genieten internationale organisaties als de NAVO diplomatieke immuniteit in strafzaken, maar vallen ze in civielrechtelijke zaken onder Belgische jurisdictie. (Novum)