Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Militaire leider Libische rebellen gedood door medestanders

De militair commandant van de Libische rebellenbeweging Abdel Fattah Younes is gedood door zijn eigen medestanders. Dat zegt Ali Tarhouni, een minister in de Nationale Overgangsraad.

Younes werd gisteren door rebellenstrijders naar opstandelingenbolwerk Benghazi gebracht voor verhoor, maar werd onderweg doodgeschoten. Zijn lichaam werd buiten de stad gedumpt, aldus Tarhouni tegen verslaggevers vandaag in Benghazi.

Volgens Tarhouni is een militieleider, die gevraagd was om Younes uit de frontlinie te halen in de buurt van de oliestad Brega, gearresteerd en heeft hij bekend dat zijn ondergeschikten de moord hebben uitgevoerd. Welke mannen dat waren bleef in het midden.

Tarhouni:

“Hij was het niet. Zijn luitenanten deden het.”

Voordat Younes overliep naar de opstandelingen was hij minister van Binnenlandse Zaken in het regime van Gaddafi.

Moord op Younes is slecht nieuws voor NAVO-landen

De dood van Younes heeft de sluimerende verdeeldheid binnen de Libische rebellenbeweging naar buiten gebracht, aldus NRC’s Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants:

“De moord op Younes is slecht nieuws voor de NAVO-landen die zich zorgen maken over de stagnatie aan de fronten ondanks de kostbare NAVO-luchtaanvallen op het regeringsleger. Niet zozeer wegens zijn militaire kwaliteiten: hij is er niet in geslaagd de slecht bewapende en slecht georganiseerde rebellenmacht in een slagvaardig leger te veranderen. Maar buitenlandse correspondenten meldden na de dood van Younes grote woede bij zijn stam, die zich in onderlinge confrontaties kan gaan uiten. Meer dan dertig landen hebben de afgelopen weken de rebellenraad juist erkend als wettige regering van Libië. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben als vervolg daarop ook de ambassade aan de rebellen overgedragen. De vraag is onder de omstandigheden of de rebellen inderdaad in staat zijn te regeren.” - Carolien Roelants, NRC