Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

'Mentor' van Breivik sluit geweld niet uit

In this image from an undated interview made available by VBS.TV Wednesday July 27 2011, British man Paul Ray discusses his views from his self proclaimed "exile" in Malta. Norwegian gunman Anders Behring Breivik said in his 1,500-page manifesto that he was mentored by a British man known as "Richard (the Lionhearted)" _ and the leader of the far-right English Defense League has told AP that "Richard" is Paul Ray, author of the blog "Lionheart." Ray, who split with the EDL years ago, denied any connection to Breivik in an interview with the Associated Press. However, the 35-year-old Ray said he shares Breivik's views and has several apparent similarities with the "mentor" in the killer's manifesto, chiefly that he leads an anti-Muslim group called The Ancient Order of the Templar Knights. ( AP Photo/ VBS.TV) TV OUT
In this image from an undated interview made available by VBS.TV Wednesday July 27 2011, British man Paul Ray discusses his views from his self proclaimed "exile" in Malta. Norwegian gunman Anders Behring Breivik said in his 1,500-page manifesto that he was mentored by a British man known as "Richard (the Lionhearted)" _ and the leader of the far-right English Defense League has told AP that "Richard" is Paul Ray, author of the blog "Lionheart." Ray, who split with the EDL years ago, denied any connection to Breivik in an interview with the Associated Press. However, the 35-year-old Ray said he shares Breivik's views and has several apparent similarities with the "mentor" in the killer's manifesto, chiefly that he leads an anti-Muslim group called The Ancient Order of the Templar Knights. ( AP Photo/ VBS.TV) TV OUT AP

De Brit met de geuzennaam ‘Richard Leeuwenhart’ die een mentor zou zijn geweest van Anders Breivik, zegt dat wat de Noorse terrorist heeft gedaan „puur slecht” is, maar sluit niet uit dat geweld wordt gebruikt tegen „de bedreiging van ons leven door de islam”.

In zijn manifest schrijft Breivik over een ontmoeting in 2002 in Londen met een groep gelijkgestemden die de kruisvaardersorde Tempeliers nieuw leven wilden inblazen, en over zijn Britse mentor, die hij aanduidt als Richard. De English Defence League heeft gezegd dat dit een verwijzing is naar Paul Ray, een voormalig EDL-lid dat na een arrestatie in 2008 wegens aanzetten tot rassenhaat een naar Malta is gegaan.

In een gesprek met The Times vandaag houdt Ray zich op de vlakte. „Ik kan hem zeker hebben geïnspireerd. Het ziet ernaar uit. [...] Maar wat hij heeft gedaan, was puur slecht. Ik zou nooit kunnen doen wat hij heeft gedaan om mijn overtuigingen uit te dragen.”

Ray heeft het kruis van de Tempeliers op zijn rechterarm getatoeëerd en is volgens de Times ook lid van de orde, die zich fel keert tegen moslimimmigratie naar Europa en claimt dat een eigentijdse kruistocht nodig is.

Volgens Ray is het „onvermijdelijk” dat er nieuwe gewelddadige botsingen komen tussen christenen en moslims. Hij laat in het midden of hij Breivik persoonlijk heeft ontmoet. Hij heeft wel online contact gehad met hem, maar zou een uitnodiging om een Facebook-vriend te worden, hebben afgeslagen.