‘Maasstad is beste ziekenhuis ter wereld’

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Foto NRC / Bas Czerwinski

Het door de klebsiellabacterie geteisterde Maasstad Ziekenhuis is een van de beste ziekenhuizen ter wereld. Dat stelt plastisch chirurg Ariën Hofman van het ziekenhuis vandaag in het AD. Volgens hem is het Rotterdamse ziekenhuis nu, mede door het verscherpt toezicht door de Inspectie van de Gezondheidszorg, de veiligst denkbare plek voor patiënten.

Hofman zit op een lijn met Albert Grootendorst, hoofd van de medische staf en de intensive care van het ziekenhuis. Volgens hem is er van de 27 met klebsiella besmette, gestorven patiënten in het Maasstad er maximaal één overleden aan de bacterie.

“Het gaat om ernstig zieken, denk aan een terminale kankerpatiënt of iemand die voor tachtig procent verbrand was. Het onderzoek loopt nog, maar deze uitspraak durf ik voor mijn rekening te nemen.”

Opvallend is dat Grootendorst zelf vorige week op een persconferentie zei dat zeker twee sterfgevallen tot de multiresistente bacterie te herleiden waren. Sindsdien zijn er twee sterfgevallen bij gekomen. Waarop zijn nieuwe overtuiging is gebaseerd, is onduidelijk.

Patiënten hebben volgens Grootendorst de afgelopen twee weken door de berichtgeving over de uitbraak van de multiresistente bacterie op gang kwam, 150 operaties afgezegd. Totaal onnodig, vindt hij. “Er doen zich allang geen nieuwe besmettingen meer voor. Het nieuws over doden en besmettingen dat je nu hoort, is allemaal gebaseerd op oude gegevens.”

‘De paniek moet stoppen’

Grootendorst zit met de handen in het haar over wat hij omschrijft als een ‘enorme hetze’ tegen het ziekenhuis. “Patiënten lopen met een boog om ons heen.” Volgens plastisch chirurg Ariën Hofman moet “de paniek stoppen”.

“Het is niet goed als mensen een ziekenhuis binnenlopen met een angstgevoel.”

Dat Grootendorst niet namens de hele staf van het ziekenhuis spreekt werd donderdag duidelijk toen anesthesioloog Jan Klein bekendmaakte op te stappen bij het ziekenhuis. Klein vond het onverteerbaar dat het ziekenhuis weigerde van zijn hulp gebruik te maken bij de bestrijding van de epidemie.

Gisteren meldde NRC Handelsblad dat de microbiologen van het ziekenhuis de uitbraak van een resistente bacterie al op 14 maart constateerden. Toen de uitbraak eind mei bekend werd, bleek de multiresistente klebsiellabacterie nauwelijks te bestrijden te zijn. Zowel Grootendorst als ziekenhuisdirecteur Paul Smits verweten de arts-microbiologen van het ziekenhuis niet tijdig aan de bel te hebben getrokken. Een onderzoek naar de uitbraak van de epidemie en de aanpak door de IGZ moet in september klaar zijn.