Longlist Man Booker & wat is de slechtste zin?

De longlist van de Man Booker Prize is bekendgemaakt. Ook werd de prijs voor de slechtste zin bekend.

Op de nominatielijst staan vier debutanten: Stephen Kelman, A.D. Miller, Yvvette Edwards en Patrick McGuinness. Ook de nieuwste romans van Julian Barnes en Sebastian Barry zijn genomineerd naast werk van Carol Birch, Patrick deWitt, Esi Edugyan, Alison Pick, Jane Rogers en D.J. Taylor. De enige voormalige winnaar op de lijst is Alan Hollinghurst (The Stranger’s Child), hij werd in 2004 bekroond voor The Line of Beauty. Kanshebbers Julian Barnes en Sebastian Barry waren eerder al present op shortlists. Bekende auteurs als Graham Swift, Anne Enright, Linda Grant en Aravind Adiga haalden de longlist niet. De Man Booker Prize, dit jaar voorgezeten door de voormalige directeur van de Britse spionagedienst MI5, Stella Rimington (1935), wordt op 18 oktober uitgereikt.

In San José werd ondertussen de prijs voor de ‘Bulwer-Lytton Fiction Contest 2011’ uitgereikt voor slecht schrijven. De prijs gaat naar iemand die de vreselijkste openingszin heeft kunnen bedenken voor een roman. Deze keer ging de prijs naar een openingszin waarin de relatie wordt gelegd tussen dode spreeuwen en vergeten herinneringen. Fondrie schreef: ‘Cheryl’s mind turned like the vanes of a wind-powered turbine, chopping her sparrow-like thoughts into bloody pieces that fell onto a growing pile of forgotten memories.’ Deze openingszin is net zo nietszeggend als een hit uit 1960 waarvan de openingsregels zijn ‘The Windmills of Your Mind’, aldus de jury.

De prijs is vernoemd naar de British schrijver Edward George Bulwer-Lytton, die de roman Paul Clifford (1830) schreef met de beginregels: ‘It was a dark and stormy night.’ Dit geldt nog steeds als hét voorbeeld van een clichématig en nietszeggende opening. (NRC)