Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Kortkolom kunst

Topstukken Pompidou komen naar Den Haag

den haag. Gemeentemuseum Den Haag krijgt veertig topstukken in bruikleen van het Centre Pompidou in Parijs. De tentoonstelling met werken van onder anderen Picasso, Matisse, Giacometti en Miró begint dit najaar. Het thema van de expositie is de invloed van het Parijs van het begin van de twintigste eeuw op de internationale kunstwereld. „Parijs was het ultieme vernieuwingscentrum van de kunst, ook voor Nederlanders”, zegt een woordvoerder van het Gemeentemuseum. Mondriaan kwam in Parijs in aanraking met het kubisme. Vorig jaar droeg het Gemeentemuseum bij aan een grote tentoonstelling over Mondriaan en de Stijl in Parijs. De tentoonstelling Parijs als Stad van de Moderne Kunst begint op 15 oktober. (Novum)

Nieuw literair blad wil geen subsidie hebben

Amsterdam. Terwijl de grote literaire tijdschriften vrezen voor hun subsidie, is er een nieuw blad opgericht dat zichzelf zonder overheidssteun in leven wil houden. Gister is Das Magazin een crowdfunding-actie begonnen om het nulnummer te financieren. Binnen 24 uur was al 1.875 euro binnengehaald. Toine Donk, een van de initiatiefnemers, liet weten „paf te staan” van de opbrengst. Er is 5.000 euro nodig. Het eerste nummer van Das Magazin krijgt als thema De Mislukking. (NRC)

Kleding Winehouse voor rouwende fans

londen. Rouwende fans van Amy Winehouse die al dagen voor de deur van haar woning in Londen staan, werden gisteren nogmaals bedankt voor hun steun. De ouders en de vriend van de zangeres die zaterdag op 27-jarige leeftijd stierf, deelden persoonlijke eigendommen van Winehouse uit. „Dit zijn Amy’s T-shirts. Zij zou hebben gewild dat haar fans haar kleding dragen”, zei Amy’s vader Mitch. (Novum)