Kortkolom economie

Productieprijzen dalen weer in Nederland

Rotterdam. Ondernemers in de industrie rekenden in juni 9 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder. De toename was voor de derde achtereenvolgende maand kleiner dan in de voorafgaande maand. De afzetprijzen van de aardolie-verwerkende industrie waren in juni bijna 19 procent hoger dan een jaar eerder. In mei was er nog een toename van 24 procent. Producten van de chemie waren bijna 17 procent duurder dan in juni 2010. Fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie rekenden ruim 10 procent meer. Gerekend op maandbasis daalden de prijzen voor de tweede maand op rij. De afzetprijzen waren in juni 0,9 procent lager dan in mei. Daarbij was de daling van de afzetprijzen op de binnenlandse markt kleiner dan de daling van de afzetprijzen op de buitenlandse markt. (NRC)

Verlies Octoplus lager door besparingen

Rotterdam Het Nederlandse biotechbedrijf Octoplus heeft het nettoverlies in de eerste helft van 2011 met 19 procent teruggedrongen tot 2,9 miljoen euro, door de kosten te verlagen. Dat meldde het bedrijf vanmorgen. In dezelfde periode in 2010 bedroeg het verlies nog 3,5 miljoen euro. De kosten daalden 10 procent, van 7,6 miljoen euro naar 6,8 miljoen euro, terwijl de omzet 2 procent zakte naar 4 miljoen euro. Directeur Jan Egberts sprak vanochtend van „moeilijke marktomstandigheden” waardoor het langer duurt om nieuwe contracten getekend te krijgen. Octoplus is onlangs een ontwikkelingsproject gestart met ESBATech, een dochteronderneming van Alcon/Novartis, op het gebied van oogziekten. Verder meldt het bedrijf dat een nieuwe studie voor hepatitis C-product Locteron gepland staat voor 2012. (Novum)

Lagere verkoop pc’s drukt winst Samsung

Seoul. Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft de winst voor het tweede kwartaal op rij zien teruglopen. In het eerste kwartaal van dit jaar was de winst 30 procent lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal zakte de winst weg met 18 procent. Grootste probleem voor de elektronicagigant is de markt voor halfgeleiders die gebruikt worden bij de productie van computers, en de markt voor displays, lcd-schermen en televisie. Volgens het bedrijf, dat vanochtend de cijfers over het tweede kwartaal bekendmaakte, is het aanbod op de markt te groot en de vraag te klein. Lichtpunt is wel de productie van smartphones, die het afgelopen kwartaal 45 procent hoger lag dan een jaar eerder. (AP)