Kortkolom buitenland

Zeventien doden in twee mijnen Oekraïne

Kiev. - Bij twee ongelukken in verschillende mijnen in Oekraïne zijn vandaag zeker zeventien mensen omgekomen. Rond twee uur vannacht was er een explosie in de Suhodilsk kolenmijn in het oosten van het land. Daarbij zijn zeker zestien mijnwerkers gedood. Vanmorgen werden er nog negen vermist. Waarschijnlijk is de explosie veroorzaakt door methaangas. In een andere mijn ook in het oosten, werd rond half tien vanmorgen een man gedood toen een toren instortte. De kolenmijnen in Oekraïne zijn erg gevaarlijk wegens ouderwetse machinerie en gebrekkige veiligheidsregels. Dinsdag kwamen drie mijnwerkers om toen een dak instortte. (AFP. AP)

Ex-president Mubarak wordt in Kairo berecht

Kairo. - De Egyptische ex-president Mubarak wordt in Kairo berecht en niet in Sharm al-Sheikh aan de Rode Zee, waar hij in een ziekenhuis wordt vastgehouden. Dat hebben de officiële media gisteren meegedeeld. Het proces, wegens corruptie en het opdracht geven tot het doodschieten van betogers tijdens de opstand van januari/februari, begint 3 augustus. Berichten dat Mubarak was verzwakt omdat hij weigerde te eten hadden geleid tot speculaties dat het proces zou worden uitgesteld. Maar minister van Volksgezondheid Amr Helmy meldde eerder op de dag dat de ex-president sterk genoeg is om in de hoofdstad te worden berecht. (AFP)

‘Leger Pakistan martelt honderden activisten’

Islamabad. - Honderden politieke activisten worden zonder aanklacht vastgehouden en gemarteld door Pakistaanse veiligheidstroepen in de provincie Baluchistan. Velen worden later vermoord. Dat schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport. In de provincie zijn lokale stammen in opstand gekomen voor meer politieke rechten. „De regering heeft weinig gedaan om de slachting in Baluchistan te beëindigen, waardoor haar bereidheid en vermogen om het leger en de veiligheidsdiensten te controleren, in twijfel wordt getrokken”, aldus het rapport. (BBC, AP)