Koenders VN-gezant Ivoorkust

Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) is de nieuwe speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Ivoorkust. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gemeld.

Koenders is hiermee de hoogste vertegenwoordiger van de VN in Ivoorkust, een relatief prestigieuze post. Hij staat aan het hoofd van de VN-vredesmissie en geeft leiding aan ruim 8.000 blauwhelmen en 1.200 man politiepersoneel.

De VN-vredesmissie speelde een belangrijke rol bij de crisis die uitbrak na de presidentsverkiezingen van november vorig jaar. De verkiezingen waren georganiseerd met hulp van de VN en werden gewonnen door Alassane Ouattara. Maar zittend president Laurent Gbagbo weigerde op te stappen, wat leidde tot een korte burgeroorlog waarbij naar schatting 3.000 doden vielen. Met hulp van de VN en het Franse leger werd Gbagbo begin april verslagen, en aangehouden in de bunker onder zijn residentie in Abidjan.

Koenders is benoemd door secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Zijn belangrijkste taak wordt het bijdragen aan „een vreedzame ontwikkeling van de huidige problematiek in Ivoorkust”. De VN gaan helpen bij de voorbereidingen van de parlementsverkiezingen die gepland zijn voor oktober. „Ik ben vereerd, maar het wordt een zware klus”, zei Koenders. „Ik hoop erg dat ik mijn bijdrage kan leveren aan vrede en veiligheid voor de mensen in Ivoorkust en West-Afrika. Dit is een belangrijke vredesoperatie voor de VN.”