Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

John de Mol (Talpa) koopt radio 538 terug

Radio 538 was sinds juni 2007 eigendom van RTL Nederland.

Eigenlijk vind ik radio nog leuker dan tv, zei John de Mol in april toen zijn bedrijf Talpa en uitgever Sanoma de overname van SBS bekendmaakten. En daarom, zei De Mol, wil ik Radio 538 graag terug. Gisteren kreeg de mediamiljardair zijn zin. Talpa wordt weer eigenaar van het populairste radiostation van Nederland.

Radio 538 was sinds juni 2007 eigendom van RTL Nederland. De Mol bracht toen ‘538’ en zijn mislukte tv-zender Tien onder bij RTL. In ruil kreeg De Mol een belang van 26,3 procent in RTL Nederland. Dat moet hij afstoten nu hij minderheidsaandeelhouder wordt in SBS, maakte de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag bekend. De Mol zou anders te veel macht krijgen bij beide commerciële tv-bedrijven.

RTL Group, het moederbedrijf van RTL Nederland, maakt gebruik van zijn eerste kooprecht op De Mols belang. Talpa krijgt niet alleen Radio 538 in handen, maar ook Slam FM en Radio 10 Gold. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

De radiozenders waren met name tijdens de recessie, en de gerelateerde problemen op de advertentiemarkt, een stabiele inkomstenbron voor RTL. Dat is nu minder belangrijk: de markt voor tv-reclame trekt aan. Vorig jaar zorgde Radio 538 voor een omzet van 56 miljoen euro, bijna 6 procent meer dan in 2009. De tv-zenders van RTL Nederland hadden een omzet van 373 miljoen euro, ruim 17 procent meer dan in 2009.

Het afscheid van 538 is een tegenvaller voor Bert Habets, directeur van RTL Nederland. Hij legde het afgelopen jaar de nadruk op de multimediale strategie van het bedrijf. Zo werkten RTL 4 en Radio 538 intensief samen bij The Voice of Holland. Nu krijgen vermoedelijk de kandidaten van SBS-talentenjachten een kans op de zender. (NRC)