James Magnussen wint koningsnummer op WK

Australia's James Magnussen touches to win the men's 100m Freestyle final at the FINA Swimming World Championships in Shanghai, China, Thursday, July 28, 2011. (AP Photo/Gero Breloer)

De Australiër was in Shanghai de snelste op de 100 meter vrije slag.

James Magnussen heeft gisteren bij de WK zwemmen in Shanghai goud behaald op de 100 meter vrije slag. De jonge Australiër, in eigen land inmiddels omgedoopt tot The Missile, won de spannende race in een razendsnelle tijd van 47,63 seconden. De Canadees Brent Hayden (47,95) werd tweede, de Fransman William Meynard (48,00) derde. Sebastiaan Verschuren, de eerste Nederlander in de finale van de 100 vrij sinds Pieter van den Hoogenband in 2007, eindigde als achtste en laatste, in een tijd van 48,27. Dat was wel een persoonlijk record.

De twee Nederlandse topsprintsters, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo, plaatsten zich eenvoudig voor de finale van de 100 vrij, die vanmiddag (12.02 uur Nederlandse tijd) wordt gezwommen. Heemskerk ging met haar snelste tijd van het jaar (53,67 seconden) als tweede naar de finale van morgen. Daarmee spoelde ze de kater weg van haar teleurstellende optreden in de finale van de 200 vrij, waarin ze zevende werd. Kromowidjojo plaatste zich als vierde, ook met haar snelste tijd (53,94) van het jaar. De meeste indruk maakte de Britse Francesca Halsall met 53,48, die daarmee ’s werelds snelste is dit jaar.

Spectaculair was de finale van de 200 meter wisselslag, die opnieuw ontaardde in een tweestrijd tussen de Amerikaanse toppers Ryan Lochte en Michael Phelps. En weer was Lochte de snelste, net als eerder deze week op de 200 vrij. Lochte zwom bovendien een wereldrecord (1.54,00) – het eerste wereldrecord op de langebaan sinds de snelle zwempakken werden afgeschaft, begin 2010. (NRC)