Indonesië: woede om lichte straf radicalen

Een Indonesische rechtbank heeft gisteren de leider van een groepje radicale jonge moslims, die eerder dit jaar drie aanhangers van de islamitische minderheid van de Ahmadiyah doodsloegen en zes anderen verwondden, veroordeeld tot vijf en een halve maand cel. Elf andere aanvallers kregen drie tot zes maanden gevangenisstraf.

„Dit vonnis is heel pijnlijk voor Indonesië”, verklaarde Rafendi Djamin, directeur van Human Rights Working Group, een lokale mensenrechtenorganisatie. Ook de Amerikaanse ambassade gaf een verklaring af, waarin het oordeel van de rechter ,,teleurstellend” werd genoemd. De kwestie was vooraf algemeen gezien als een lakmoesproef voor de vrijheid van godsdienst en de volwassenheid van de Indonesische rechtsstaat.

Tekenend was dat de aanvallers geen moord of doodslag te laste gelegd, slechts illegaal vuurwapenbezit en deelname aan de aanval. De Indonesische aanklager nam evenmin de moeite ooggetuigen op te roepen die belastende dingen over de aangeklaagden konden zeggen.

De Indonesische regering heeft de activiteiten van de Ahmadiyah, een stroming binnen de islam die ervan uitgaat dat er in de achttiende eeuw nog een profeet is geweest, in 2008 verboden. Veel andere moslims beschouwen de Ahmadiyah als ketters.

De aanval op de Ahmadiyah had begin februari plaats in de Javaanse provincie Banten. De islamitische radicalen vielen een groepje Ahmadiyah aan met kapmessen, stenen en metalen staven. Nadat ze drie van hen hadden gedood en zes anderen hadden verwond, staken ze auto’s en huizen van de Ahmadiyah in brand.

De zaak kwam internationaal in de aandacht doordat er een video-opname uitlekte, waarop onder meer te zien was dat de leider van de aanvallers, de 17-jarige Dani bin Misra, met een steen inbeukte op de schedel van een van de slachtoffers.

Een van de Ahmadiyah, Deden Sujana, die gewond raakte bij de aanval, is zelf aangeklaagd. Hij wacht nog op zijn berechting. Hij riskeert een hogere straf dan de aanvallers. Volgens de aanklager hadden de Ahmadiyah de aanval zelf uitgelokt. (AP)