Het treurige einde van Dukes of Hazzard

Alle vier de Dukes bij elkaar, met Christopher Mayer links. Beeld: YouTube

Vandaag werd bekend dat Christopher Mayer is overleden. In de jaren 80 maakte hij kortstondig furore als een van de gebroeders Duke in de hitserie Dukes of Hazzard. Bo Duke? Luke Duke? Nee, Vance Duke.

Trouwe kijkers van de show stonden raar te kijken toen in 1982 opeens Vance en zijn broer Coy Duke in de General Lee door de straten van Hazzard County scheurden in plaats van good ol’ Bo en Luke. Die waren namelijk vertrokken om mee te doen aan NASCAR-races, aldus de vertelling in de serie. Plotseling moesten de kijkers het doen met de twee nooit eerder genoemde neefjes Vance en Coy.

Wat was er gebeurd?

Toen in 1982 het vijfde seizoen van de Dukes of Hazzard werd opgenomen, trokken steracteurs Tom Wopat (Luke Duke) and John Schneider (Bo Duke) zich op het laatste moment terug wegens een conflict over salaris en royalties. In het script werden de namen van Bo en Luke doorgestreept en vervangen door Coy en Vance.

Met weinig succes, want hoewel alle andere acteurs in de serie bleven, haakten de kijkers met de introductie van de Duke-kloons massaal af. Warners-Brothers voelde zich genoodzaakt om weer om de tafel te gaan zitten met de Wopat en Schneider. Na 19 afleveringen in het vijfde seizoen verschenen Bo en Luke plotsklaps weer (“NASCAR-racing was toch niks voor ons”) en verdwenen Coy en Vance binnen een paar minuten (“We moeten een ziek familielid opzoeken”), om vervolgens nooit meer terug te komen of zelfs maar te worden genoemd. De serie bereikte echter nooit meer het niveau en de populariteit van het voorheen en hield er na het zevende seizoen stilletjes mee op.

Bekijk hier de laatste scene van Coy en Vance, waarbij ze de sleutels van Generaal Lee weer teruggeven aan Bo en Luke.

Na zijn rol in Dukes of Hazzard speelde Mayer nog in verschillende series en films, waaronder ‘Liar Liar’ (1997). Hij stierf op 57-jarige leeftijd.

    • Lex Boon