Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Het ruikt hier naar ebook

Denk je alles gehad te hebben, eindelijk echt klaar te zijn voor de vakantie dan schiet het je toch nog te binnen: geen boek. Het zal omgekeerde beroepsdeformatie zijn of een vorm van verdringing, maar op de een of andere manier komen de vakantieboeken altijd ver achter alle andere zaken aan, met paniekvoetbal als gevolg (zoals twee achtereenvolgende jaren een exemplaar van De slinger van Foucault als onaangeraakte rugzakbodem mee door Europa zeulen).

En dat terwijl de CPNB opgewekt meldt dat de rest van Nederland helemáál geen moeite heeft om een boek te kiezen. Vorige week was een van de beste verkoopweken van het jaar. Biedt de Bestseller 60 soelaas? Mwah. 8 boeken ken ik al, voor de twee wielerboeken is het te laat en 48 titels slagen er niet in echt nieuwsgierig te maken, ondanks wervelende samenvattingen als: ‘Een zwemfeestje met exen en nieuwe liefdes ontspoort na een ongeluk in het zwembad’ (nee, dit gaat niet over Herman Koch).

Blijven over: Op zee van Toine Heijmans en Het negerboek van Lawrence Hill. Allebei enthousiast besproken, maar elk ook met een eigen nadeel: Heijmans is te dun en Hill is te dik. Het dunne vakantieboek is problematisch omdat je het halverwege de rij voor de paspoortcontrole al uit hebt, het dikke omdat de vakantie daarvoor altijd te kort blijkt. Sinds de zomervakantie van twee jaar geleden zit er een papiertje op zestig pagina’s van het slot van William Faulkners Light in August. Geweldig boek, daar ligt het niet aan.

Dan is er nog het gewichtsprobleem, dit jaar extra aangejaagd doordat alles op de rug van een Roemeense ezel moet passen, waarbij die ezel óók Geronimo Stilton (harde kaft, goed papier) nog moet dragen.

Inderdaad, het ruikt hier naar ebook. En daarmee naar de volgende kwestie: ereader of iPad? De een is klein en goedkoop, de ander leest aangenamer, maar is duur, kwetsbaar en zit vol Angry Birds en andere onliteraire afleiding. En wat moet er dan op? Er is de wereld aan gratis klassiekers in allerlei vertalingen (Los hermanos Karamazov, Don Quichot in het Italiaans!), maar tweeduizend pagina’s gratis Dickens mee op reis voelt toch een beetje als een werkvakantie. En nieuwe Nederlandse ebooks zijn te duur: ik heb best zin om Tikkop van Adriaan van Dis te lezen, maar €14,90 voor een computerbestand? Wel al binnengehaald: De verliefde ezel van Louis Couperus. En ergens hier in huis moet nog een ongelezen exemplaar van De slinger van Foucault liggen.