Hariri-tribunaal geeft namen verdachten vrij

De vier leden van Hezbollah die zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord op Hariri. Foto's AFP / Libanon-tribunaal

Het Internationale tribunaal in Leidschendam, dat onderzoek doet naar de moord op de Libanese premier Rafiq Hariri in 2005, heeft namen en foto’s vrijgegevens van vier leden van Hezbollah die zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord.

Het gaat om Salim Jamil Ayyash, Mustafa Amine Badreddine, Hussein Hassan Oneissi en Assad Hassan Sabra. Dat meldt persbureau Reuters. In een verklaring laat het Hariri-Tribunaal weten dat het hoopt dat met het vrijgeven van de informatie de mannen sneller kunnen worden gearresteerd. De namen waren eerder al uitgelekt in de Libanese media.

Vrijgeven namen heeft weinig zin

Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah heeft gezworen dat de leden van zijn organisatie niet zullen worden uitgeleverd. “Nog in geen driehonderd jaar”, zo sprak Nasrallah begin deze maand.

Volgens Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad heeft het vrijgeven van de namen dan ook weinig zin:

“Het is nu officieel wat we eigenlijk al wisten. De arrestatie van deze mannen hangt helemaal af van de medewerking van de autoriteiten van Libanon, en die werken nauw samen met Hezbollah. Die willen de verdachten niet uitleveren. Onder de verdachten bevindt de zwager en neef van de in 2008 vermoordde Imad Mughniyah. Hij was de belichaming van Hezbollah in de jaren tachtig, zoals Osama bin Laden dat was voor Al-Qaeda. Deze neef is het hoofd van de externe operaties van Hezbollah.”

Rafik Hariri kwam op 14 februari 2005 om het leven bij een aanslag met een autobom in Beiroet. Bij de aanslag vonden naast Hariri nog 22 mensen de dood. De verdenking viel meteen op Syrië, omdat Hariri de Syrische rol in zijn land wilde verminderen. Syrië ontkende, maar uiteindelijk leidden massale demonstraties ertoe dat Syrië zijn leger na 29 jaar uit Libanon terugtrok.

    • Lex Boon