Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Groei Amerikaanse economie afgezwakt - ‘teleurstellende cijfers’

In het Capitool in Washington voerden gisteren religieuze leiders actie voor een snel compromis over het schuldenplafond, in het belang van de zwakkeren in de samenleving. Foto Reuters / Joshua Roberts

De groei van de Amerikaanse economie is in de eerste zes maanden van 2011 afgezwakt tot het laagste tempo sinds het einde van de recessie. Uit een eerste raming van het Amerikaanse ministerie van Handel blijkt dat de economie in de periode tussen april en juni 1,3 procent gegroeid is, waar een groei van 1,8 procent was verwacht.

Update 15.43 uur: De Dow Jones-index is in reactie op de cijfers zo’n 1 procent lager geopend.

De cijfers over de eerste drie maanden zijn daarnaast naar beneden bijgesteld. De groei in januari tot en met maart bedroeg 0,4 procent, het laagste tempo sinds de recessie twee jaar geleden eindigde. Dat is aanzienlijk lager dan de eerder geschatte 1,9 procent.

Amper groei uitgaven consumenten

Opvallend is dat de groei van de uitgaven van consumenten vrijwel tot stilstand is gekomen. Die uitgaven stegen slechts 0,1 procent, na een groei van 2,1 procent in de winter. Dit komt onder meer door gestegen brandstofprijzen en het feit dat de inkomens van Amerikaanse huishoudens amper omhoog zijn gegaan.

De uitgaven aan goederen, zoals auto’s en apparaten, zijn met 4,4 procent gekrompen. Voor  het derde achtereenvolgende kwartaal zijn de overheidsuitgaven gedaald.

De cijfers betekenen dat de Amerikaanse economie dit jaar waarschijnlijk minder snel zal groeien dan vorig jaar.

The New York Times duidt waarom de cijfers tegenvallen:

The latest numbers were especially disappointing precisely because the economy had shrunk so much during the recession. Usually a sharp recession is followed by a sharp recovery, meaning a recovery growth rate that is far faster than the long-term average growth rate; this time around, though, output is growing at only about a third the average rate seen in the 60 years preceding the Great Recession. As a result, the country’s output is far below its potential.

Vandaag werd ook bekend dat de recessie in 2008 en 2009 dieper is geweest dan gedacht. Uit herziene cijfers blijkt dat de economie in 2008 met 3,5 procent kromp in plaats van met 2,6 procent.

Cijfers komen op ongelukkig moment

De cijfers komen op een ongelukkig moment. Gisteren heeft de politieke crisis in Washington over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond zich verder verdiept. Interne verdeeldheid bij de Republikeinse partij zorgde ervoor dat een stemming over een voorstel van John Boehner, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, niet doorging. Daarmee is een akkoord over het schuldenplafond verder weg dan ooit.

De VS bereiken dinsdag, 2 augustus, het maximale schuldbedrag van 14,3 biljoen dollar. Obama geeft om 16.20 uur (Nederlandse tijd) een verklaring over de impasse rond de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond.

Meer weten over de politieke crisis over het verhogen van het schuldenplafond? Lees hier acht vragen en antwoorden over de financiële patstelling in de VS.