Griekse redding kost 35 miljard meer - niet gemeld door De Jager

Minister Jan Kees de Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

Nederland heeft zich vorige week op de eurotop over de Griekse reddingsmaatregelen voor een nog groter bedrag gecommitteerd dan minister van Financiën Jan Kees de Jager afgelopen week aan de Tweede Kamer meldde.

Dat schrijven economieredacteuren Melle Garschagen en Menno Tamminga vandaag in NRC Handelsblad.

Afgelopen week moest De Jager minister-president Rutte al corrigeren omdat die zich bij de uitleg van het Europese akkoord voor meer dan 50 miljard verrekende. Nu blijkt dat Nederland met andere eurolanden in totaal 35 miljard euro moet storten als garantie voor de Europese Centrale Bank (ECB). Hoeveel Nederland uiteindelijk zal bijdragen moet nog op Europees niveau bepaald worden.

Deze 35 miljard euro komt bovenop de 109 miljard euro van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, en 54 miljard namens de private financiële sector. In zijn brief aan de Kamer noemt De Jager de garanties aan de ECB in één zin en zonder bedrag. De 35 miljard euro is echter een cruciaal onderdeel van het nieuwe reddingspakket. Door die toezegging staakt de ECB namelijk haar verzet tegen een verplichte bijdrage van banken, wat Duitsland en Nederland eisten.

De oppositiepartijen reageren geïrriteerd. Zij vinden dat de extra garantie gemeld had moeten worden aan de Kamer. Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten dat het bedrag niet vermeld is omdat het geen directe steun aan Griekenland betreft, bovendien zullen de garanties maar voor korte tijd nodig zijn.

Lees meer in NRC Handelsblad of in de digitale editie.