'FunX blijft publieke zender'

FunX is een publiek radiostation en zal dat ook blijven. Dat zegt Stef Fleischeuer, lid van de raad van commissarissen van FunX. Over de koers van FunX, de zender die zich primair op jongeren in de vier grote steden richt, zijn binnen directie en de raad van commissarissen „behoorlijke discussies gevoerd”, aldus Fleischeuer. Een deel van het bestuur voorzag een commerciële toekomst, „maar niet iedereen deelde de wens om commercieel te gaan”. Door privatisering had de zender mogelijk kunnen groeien.

Mediadirecteur Cherylla Ganpatsingh vertelt desgevraagd dat er nog geen definitieve keuze gemaakt is over de richting die FunX op wil. Zij ontkent dat de koers weken geleden al is vastgelegd, zoals Fleischeuer stelt.

Wel is privatisering heel moeilijk geworden na de verloren rechtszaak tegen de staat van afgelopen dinsdag, zegt Ganpatsingh. FunX spande een zaak aan tegen minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) omdat de zender wilde dat hij zijn verlengingsbesluit zou herzien. Verhagen verlengde eerder dit jaar de commerciële frequenties voor grote zenders, zoals Sky Radio, tot 2017, waardoor er geen plaats is voor nieuwkomers als FunX.

FunX wordt gekort op de subsidie en ambieerde een plek in het commerciële bestel. FunX praat nu alleen nog met de Nederlandse Publieke Omroep, die de zender „een verrijking” vindt. Wel moet eerst duidelijkheid komen over de richting die FunX op wil, zegt de NPO.