‘Ernstige hongersnood dreigt in zuiden Somalië’

Caption: A newly arrived Somali refugee carries firewood using a donkey cart outside the Ifo 2 refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Thousands of Somalis fleeing drought, famine and war have started moving into a new extension of the world's largest refugee camp in Kenya, which is increasingly concerned about bearing the brunt of the Horn of Africa crisis. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA - Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER ANIMALS) Een Somalische vluchteling komt aan in het vluchtelingenkamp Dadaab bij de Keniaanse grens. Foto Reuters / Thomas Mukoya

Ernstige hongersnood dreigt in het zuiden van Somalië dat zwaar getroffen is door droogte.

Dat concludeert het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (OHCA) in een vandaag verschenen rapport. Het bureau verwacht dat de crisis in het zuiden van Somalië dit jaar zal verergeren en dat het hele gebied getroffen zal worden door ernstige hongersnood.

De droogte in de regio zou de ergste zijn in zestig jaar. Tien miljoen mensen in de Hoorn van Afrika worden door hongersnood getroffen. In het rapport dringen de VN-onderzoekers aan op voor bijna een miljard euro extra om de ruim 12 miljoen getroffen bewoners van de Hoorn van Afrika te voorzien van “levensreddende hulp”.

Woensdag begon het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties met een luchtbrug naar Somalië. De organisatie stuurde op die dag het eerste voedseltransport met 10 ton aan voedingssupplementen, bedoeld voor ondervoede kinderen in het Oost-Afrikaanse land, naar het land. De komende weken zullen meer van dergelijke vluchten gemaakt worden.