Eritrea beraamde aanslag op top Afrikaanse Unie

Volgens een VN-rapport beraamde de regering van Eritrea een aanslag op een top van de Afrikaanse Unie in januari in Ethiopië. Ook zou het land aan Al-Qaeda gelieerde rebellen in Somalië hebben gefinancierd via de ambassade in Kenia. Het plan behelsde een autobomaanslag op het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie, het opblazen van een markt en een aanval op het gebied tussen het kantoor van de Ethiopische premier en het Sheraton hotel, waar op dat moment de meeste van de meer dan dertig Afrikaanse staatshoofden verbleven. Eritrea steunde al eerder rebellen in Somalië en Ethiopië vanwege een grensdispuut met dat laatste land. De nieuwste ontwikkelingen worden door de VN aangeduid als een gevaar voor de volledige regio. De aanslag kon worden verijdeld waarna er een onderzoek werd ingesteld. Eritrea’s VN-ambassadeur Araya Desta noemde de beschuldigingen „ridicuul en absurd”. (Reuters)