Een week vol cijfers: plussen en minnen

Deze week maakten veel grote bedrijven kwartaal- en halfjaarcijfers bekend.

Omdat cijfers op zichzelf weinig zeggen: een overzicht en wat de cijfers betekenen.

Wolters Kluwer: winst stort in

De uitgever van wetenschappelijke informatie, gaat zijn farmaceutische divisie verkopen. Wolters Kluwer wil zijn activiteiten voor de gezondheidszorg voornamelijk beperken tot elektronische informatiesystemen voor ziekenhuizen.

De winst van Wolters Kluwer over het eerste half jaar van 2011 was 9 miljoen euro. In 2010 was dit 126 miljoen: een daling van 90 procent. Het bedrijf boekte het afgelopen half jaar een omzet van 1,62 miljard euro. Dat is 1 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Ook andere wetenschappelijke uitgevers, als Reed Elsevier, proberen steeds meer omzet te halen uit elektronische informatiesystemen, omdat de marges daar hoger zijn. Reed Elsevier haalde in het eerste half jaar een omzet van 3,3 miljard euro. Dat is 3 procent lager dan een jaar eerder. De winst steeg wel, met 19 procent naar 434 miljoen. Reed Elsevier heeft een aantal kleinere, minder profijtelijke onderdelen verkocht.

ASMI: nieuwe ‘chip-dip’

Als laatste in een rij fabrikanten van chipapparatuur ziet ook het Nederlandse ASM International het aantal nieuwe opdrachten afnemen.

Door de onzekere economische omstandigheden in Europa en in de VS is er minder vraag naar nieuwe elektronica, en dus naar nieuwe chips en de machines die chips maken. Daardoor breiden de grote chipproducenten hun capaciteit nog niet uit, maar willen ze eerst bestaande voorraden kwijtraken.

En dat merken de leveranciers van chipapparatuur aan hun orders. Het orderboek van ASMI staat op 436 miljoen euro, 17 procent lager dan een jaar geleden. ASMI maakte de cijfers van het tweede kwartaal bekend. De nettoresultaten zijn hoger dan in 2010 (474 miljoen omzet) en de winst bedraagt 50 miljoen euro. Ook dat was hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Randstad: groeit hard

Randstad Holding heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 101 miljoen euro winst gemaakt, een stijging van 31 procent ten opzichte van vorig jaar. De groei was het sterkst in Duitsland, Frankrijk en in Noord-Amerika. De omzet van Randstad Holding is in een jaar tijd gestegen met 13 procent tot 3,9 miljard euro. Het is het vijfde kwartaal achtereen dat Randstad dubbele groeicijfers vertoont. Uitzenders worden gezien als belangrijke economische indicator: hoe meer mensen er worden aangenomen, hoe beter het gaat met de economie.

KPN: in zwaar weer

Telecombedrijf KPN heeft het moeilijk. Door voortdurende prijsdruk daalde de omzet van de zakelijke tak in het afgelopen kwartaal met 3,1 procent. Dat is iets minder slecht dan 3,3 procent omzet die KPN op de Nederlandse consumentenmarkt verloor. Gedwongen tariefsdalingen en een verandering in het belgedrag (chatten via internet in plaats van sms) kosten KPN geld.

Tegelijkertijd moet er bezuinigd worden. KPN gaat fors snijden bij Getronics, de ICT-divisie van het telecombedrijf. Bij Getronics Nederland verdwijnen 2.000 tot 2.500 banen – de helft van wat heel KPN in de komende jaren wil schrappen.

Wegener: dalende inkomsten

Wegener heeft zijn advertentie-inkomsten het afgelopen half jaar verder zien dalen. De uitgever van regionale dagbladen als De Gelderlander en TC Tubantia zag zijn reclameomzet afnemen met 9,6 procent. In het eerste half jaar van 2010 was dat nog 3,3 procent. Wegeners totale omzet in de eerste zes maanden van 2011 was 260 miljoen euro; bijna 4 procent lager dan een jaar eerder. Zowel de dagbladen als de huis-aan-huiskranten verdienden minder met reclame. Deze week werd bekend dat Wegener zijn automatisering voor een groot deel gaat uitbesteden aan India. Dat kost veertig banen.

Shell: hoge olieprijzen

Het gaat goed met het Brits-Nederlandse energieconcern Shell. De winst over het tweede kwartaal steeg met 52 procent naar 6,6 miljard dollar (4,6 miljard euro), exclusief eenmalige meevallers van 1,4 miljard dollar.

De totale olie- en gasproductie kwam in het tweede kwartaal uit op gemiddeld 3 miljoen vaten olie-equivalent per dag (gas is hierbij omgerekend naar olie). Dat is 1 procent minder vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Air France-KLM: presteert slecht Ondanks het verder aantrekken van het aantal passagiers en een stijging van de omzet heeft Air France-KLM slechte kwartaalcijfers gepresenteerd. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij leed over het eerste kwartaal een verlies van 145 miljoen euro: 10 procent meer verlies dan vorig jaar.

Air France-KLM laat weten veel last te hebben gehad van de politieke onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, en de nucleaire ramp in Japan, waardoor veel vluchten moesten worden geannuleerd. Het concern becijfert de totale schade als gevolg van deze gebeurtenissen op ongeveer 100 miljoen euro.

Ook de hoge olieprijzen blijven vreten aan het resultaat van Air France-KLM. De brandstofkosten voor het concern stegen in de eerste drie maanden met 232 miljoen euro, een stijging van 16 procent.