Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Dubbele aanslag in Uruzgan: negentien doden

Zeker negentien mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij een bij een dubbele aanslag in de Afghaanse provincie Uruzgan. Een zelfmoordterrorist in een auto met explosieven blies een gat in de muur van het huis van de gouverneur. Andere opstandelingen gingen via het gat het terrein van het huis op, waarop een urenlang vuurgevecht met Afghaanse veiligheidstroepen volgde.

Ongeveer tegelijkertijd blies een andere zelfmoordterrorist zichzelf op bij het huis van Matiullah Khan, een invloedrijke man in Uruzgan die een beveiligingsbedrijf heeft dat onder meer wordt ingehuurd door de NAVO. Hij blies een auto met explosieven op bij een radio- en televisiecentrum naast het huis om toegang te krijgen tot het terrein van Khan. Die bleef ongedeerd.

De Talibaan hebben de aanslagen opgeëist en verklaarden dat ze werden uitgevoerd door zes zelfmoordterroristen. De Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde de aanslagen en zei dat „terroristen” proberen te voorkomen dat Afghaanse troepen de verantwoordelijkheid over de veiligheid overnemen eind 2014. Dan moet de terugtrekking van de internationale troepen uit Afghanistan een feit zijn.

Woensdag vermoordde een zelfmoordterrorist de burgemeester van Kandahar, Ghulam Haider Hamidi. Zijn dood maakt de machtsvacuüm in het zuiden van Afghanistan nog groter, nadat eerder al de halfbroer van president Karzai en zijn beste vriend waren vermoord. Beiden waren machtige steunpilaren van de president in het zuiden.

In de zuidelijke provincie Helmand zijn vandaag achttien mensen omgekomen toen een minibusje over een bermbom reed. „De bom was erg krachtig en heeft het voertuig volkomen vernietigd”, zei de politie. „Alle slachtoffers waren burgers.”

Het geweld in Afghanistan neemt toe. De Talibaan en andere opstandelingen proberen het gebied dat ze hebben verloren na het Amerikaanse offensief in het zuiden te herwinnen. De Verenigde Naties melden dat in de eerste helft van 2011 1.462 Afghaanse burgers zijn omgekomen door geweld. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. (AP, Reuters)