Dodental Noorse slachtoffers verhoogd naar 77, alle namen bekend

Caption: A candle is lit in commemoration of the victims of a shooting as a person walks through a lake near the Utoeya island in Sundvollen July 29, 2011, where anti-Islam extremist Anders Behring Breivik killed 68 people on Fiday last week. Breivik, 32, killed a total of 76 people in a bomb attack in central Oslo followed by the shooting rampage at the island summer camp for the ruling Labour Party's youth wing. REUTERS/Wolfgang Rattay (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW)
Caption: A candle is lit in commemoration of the victims of a shooting as a person walks through a lake near the Utoeya island in Sundvollen July 29, 2011, where anti-Islam extremist Anders Behring Breivik killed 68 people on Fiday last week. Breivik, 32, killed a total of 76 people in a bomb attack in central Oslo followed by the shooting rampage at the island summer camp for the ruling Labour Party's youth wing. REUTERS/Wolfgang Rattay (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW) Op het eiland Utøya worden de slachtoffers herdacht van de aanslag vorige week vrijdag waarbij 68 mensen om het leven kwamen. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

De Noorse politie heeft het officiële dodental van de aanslagen in Oslo van een week geleden verhoogd naar 77.

Dat meldt persbureau Reuters. Het aantal doden werd eerder vastgesteld op 76. In een verklaring liet de Noorse politie weten dat “alle lichamen van de terroristische aanslagen” zijn geïdentificeerd. De 32-jarige Noor Anders Behring Breivik richtte een bloedbad aan op het eiland Utøya en bracht een bom tot ontploffing in de regeringswijk in Oslo.

Het definitieve aantal slachtoffers is volgens de verklaring nog niet vastgesteld en kan nog veranderen. Er worden nog steeds mensen vermist. Op de website van de Noorse politie zijn de 77 namen terug te vinden van de geïdentificeerde doden.

Breivik weigert Noors psychiatrisch onderzoek

Eerder vanavond werd bekend dat Breivik weigert mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. De Noorse politie wilde door middel van twee psychiaters onderzoeken of Breivik toerekeningsvatbaar is. Breivik wil niet meewerken, omdat hij geen vertrouwen zegt te hebben in de Noorse artsen. Wel zou hij met buitenlandse deskundigen willen praten. De conclusies van een psychiatrisch onderzoek zijn waarschijnlijk van cruciaal belang in het proces tegen de Noor. Uit het tweede verhoor van Breivik, dat vandaag plaatsvond, bleek dat hij plannen had om ook andere bomaanslagen te plegen.