Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Boeken

Dautzenberg lid van pedovereniging Martijn

De schrijver A.H.J. Dautzenberg provoceert door lid te worden van de pedofielenvereniging Martijn.

Op zijn website schrijft hij dat hij dat doet ‘Uit sympathie. Uit mededogen. Uit protest ook.’ Dautzenberg spreekt openlijk zijn steun uit voor de vereniging. „Ik geef het je te doen, eerlijk verslag doen van je fantasieën en wensen, daar ook nog over willen praten, verantwoording afleggen zelfs.” Hij vindt het niet kunnen dat door de ‘heksenjacht’ op pedofielen juist een aanspreekpunt verloren gaat.

Eerder stond Dautzenberg een nier af en schreef daarover de roman Samaritaan waarmee hij uitgebreid in het nieuws kwam. Net als met zijn serie schrijversinterviews voor de VPRO Gids die allemaal verzonnen bleken.

Zijn uitgever steunt hem bij de stap om lid te worden van Martijn: „Ik ben het er helemaal mee eens”, aldus Sander Blom van uitgeverij Contact. „De heksenjacht tegen pedofielen is toch ook bij de konijnen af. Dit is helemaal in de geest van de PVV, want het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting.”

Blom benadrukt dat het Dautzenberg te doen is om de pedoseksuele fantasie. Het daadwerkelijk seks hebben met minderjarigen is niet aan de orde. „De fantasie daar mag over gepraat worden. Het in de praktijk brengen ervan is heel wat anders, dat is weerzinwekkend. Het gaat om de vrijheid van gedachten, dat is een hoog goed”, aldus Blom. (NRC)