Corporaties nu strenger

Woningcorporaties hebben het afgelopen half jaar duizenden huurders met middeninkomens een sociale huurwoning geweigerd.

Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van brancheorganisatie Aedes. Sinds 1 januari moet 90 procent van alle sociale huurwoningen (tot 652,52 euro huur per maand) worden verhuurd aan huishoudens met een inkomen tot 33.614 euro, als gevolg van afspraken tussen Nederland en de Europese Commissie. Hogere inkomens moeten naar een dure huur- of een koopwoning. Volgens huurdersvereniging De Woonbond zijn chronisch zieken en gehandicapten de dupe, zelfstandigen met een wisselend inkomen, ouderen die kleiner willen wonen en gezinnen met hoge kosten die weinig te besteden hebben. De Woonbond kreeg de afgelopen maanden 3.800 klachten van huurders, vooral vanuit Amsterdam. De problemen zitten vooral bij de groep met inkomens tussen 33.614 en 43.000 euro, zegt directeur Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. „Ze zijn te rijk om te huren, maar te arm om te kopen.” In de regio Amsterdam zijn dat zo’n 84.000 huishoudens. Van Harten noemt het „een drama dat zich onder de oppervlakte afspeelt”. Onlangs nam de Tweede Kamer een SP-motie aan die minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) oproept opnieuw naar Brussel te gaan om te onderhandelen over de inkomensgrens. Dat gaat hij niet doen, laat zijn woordvoerder weten. (NRC)