Buskers in de metro

Afgelopen vakantie was ik in Londen op het metrostation South Kensington. Toen ik daar de trap afliep hoorde ik live muziek naar boven gonzen. Het was een van de vele ‘buskers’, straatmuzikanten die op een van de vijfhonderd aangewezen plekken op de metrostations mogen optreden.

De prachtige muziek veranderde meteen de sfeer in de Londense tube. Voorbijlopende reizigers dansten en zongen vrolijk mee. Sommigen stopten zelfs om er met volle teugen van te genieten. Alsof er een concert gaande was. Op talloze filmpjes op YouTube is te zien hoe sommige buskers uitbloeien tot de ware supersterren van de metro, die een glimlach tevoorschijn toveren op de gezichten van de voorbijgangers.

Bijkomende voordelen: geen wirwar van illegale straatmuzikanten meer en volgens de Londense autoriteiten is de criminaliteit in deze stations daardoor met 33 procent gedaald.

Elke dag al dansend en zingend met een grote grijns op je gezicht naar het werk. Is weer eens wat anders dan al die stilzwijgende, chagrijnige gezichten op de maandagochtend van Centraal Station naar de Amstel. Waarom hebben wij dat niet?

Yuk Cheng Lam

Heb je in het buitenland een ‘uitvinding’ gezien die we hier ook wel zouden kunnen gebruiken? Schrijf daar een stukje van maximaal 500 woorden over en stuur dat naar next@nrc.nl, liefst met foto.

    • Yuk Cheng Lam