Brons Kromowidjojo op WK zwemmen 100 meter vrije slag

Ottensen en Herasimenia feliciteren elkaar nadat ze beiden in de snelste tijd aantikten. Foto Reuters / Bobby Yip

Ranomi Kromowidjojo heeft vanmiddag brons gewonnen op de 100 meter vrije slag bij het wereldkampioenschap zwemmen in Shanghai. Femke Heemskerk lag halverwege nog voorop maar tikte uiteindelijk als vierde aan.

De wereldtitel ging verrassend naar Aljaksandra Herasimenia uit Wit-Rusland en de Deense Jeanette Ottesen die beiden in 53,45 seconden aantikten. Kromowidjojo had 0,21 van een seconde meer nodig. Heemskerk kwam binnen in 53,72, net als de Britse Francesca Halsall. Het wereldrecord van de Duitse Britta Steffen (52,07), gezwommen op het WK in 2009 in Rome, kwam niet in gevaar.

Waar Heemskerk bij het keerpunt nog vooraan zwom, was Kromowidjojo op dat moment pas terug te vinden als zevende van de acht zwemsters. Heemskerk plaatste zich als tweede snelste zwemster in de series en lag halverwege 0,02 seconden onder het wereldrecord. Ze kon haar race echter niet met dezelfde kracht afronden. Een krachtig tweede deel leek de Groningse Kromowidjojo juist goud op te gaan leveren, maar dat was vooral buiten de verrassend acterende Herasimenia gerekend.