Brons Kromowidjojo, Heemskerk 4deop de sprint

Denmark's Jeanette Ottesen laughs after winning the women's 100m freestyle final at the 14th FINA World Championships in Shanghai July 29, 2011. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: SPORT SWIMMING AQUATICS)
Denmark's Jeanette Ottesen laughs after winning the women's 100m freestyle final at the 14th FINA World Championships in Shanghai July 29, 2011. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: SPORT SWIMMING AQUATICS) REUTERS

Ranomi Kromowidjojo heeft vanmiddag op dag zes van de WK zwemmen in Shanghai brons behaald op de 100 meter vrije slag. De Deense Jeanette Ottesen won verrassend het goud, ze deed dat in een tijd van 53,45 seconden. Femke Heemskerk werd teleurstellend vierde. Na 50 meter ging zij nog met een klein verschil aan de leiding.

Heemskerk was na afloop in tranen. „Ik kan het echt, maar mijn benen waren dood”, zei de Nederlandse zwemster na haar tweede opeenvolgende teleurstellende WK-finale. Op de 200 meter vrije slag verspeelde ze woensdag een ruime voorsprong en werd ze slechts zevende.

Kromowidjojo was wel tevreden met haar derde plaats, vertelde ze vanmiddag na afloop van haar bronzen race. „Het was geen toptijd maar ik heb degene verslagen die ik wilde verslaan [de Britse Francesca Halsall]. Ik ben goed op weg naar de Spelen van volgend jaar.”

De 23-jarige Ottesen zorgde voor een grote verrassing op het koninginnenummer. De Wit-Russische Aliaksandra Herasimenia eindigde als tweede. De uitslag had vooraf niemand verwacht. Zowel Ottesen als Herasimenia gold niet als favoriet voor de wereldtitel.

Na het goud op de 4x100 estafette afgelopen weekend behoorden Kromowidjojo (20) en Heemskerk (23) tot de kanshebbers voor het podium. Maar alleen Kromowidjojo kon de hoge verwachtingen waarmaken. Ze finishte in een tijd van 53,66 seconden. De 100 meter vrije slag is haar sterkste afstand, in 2009 eindigde ze nog als zesde op de WK in Rome.

De race van vanmiddag ging tot het laatste moment gelijk op. De twee Nederlandse topsprintsters plaatsten zich gisteren eenvoudig voor de finale van de 100 vrij. Heemskerk ging met haar snelste tijd van het jaar (53,67) als tweede naar de finale, Kromowidjojo als vijfde.

Heemskerk eindigde in de finale op een gedeelde vierde plaats met de grote favoriete Halsall in 53,72. Alle ogen waren gericht op de 21-jarige Britse.

Halsall is de grote hoop van Engeland voor de Olympische Spelen in Londen, volgend jaar. „Bij de volgende twee Olympische Spelen ben ik 22 en 26, hopelijk kan ik daar laten zien wat ik waard ben”, zei ze recentelijk in het lokale dagblad Liverpool Echo. Halsall, geboren in Southport en woonachtig in Liverpool, was de topfavoriet voor de race van vanmiddag. Met een toptijd van 53,48 maakte ze gisteren indruk in de halve finale. In de finale stelde ze toch teleur.

Heemskerk stelde woensdag teleur in de finale van de 200 vrij. Daarin was ze op de laatste 25 meter ingestort, om als zevende te eindigen. Ook vanmiddag zakte ze op de laatste vijftig meter terug.

De laatste keer dat een Nederlandse zwemster een gouden medaille won op de 100 meter vrije slag bij de WK langebaan was Inge de Bruijn in 2003. In het Japanse Fukuoka was ze toen de snelste met een tijd van 54,18.

De Duitse sprintster Britta Steffen deed niet mee in de finale. De tweevoudig olympisch kampioen van Peking (2008) kwalificeerde zich nog voor de halve finales, maar zij vond haar tijd (54,88) zo zwak dat ze besloot af te zien van verdere deelname aan het toernooi.

Het Nederlandse talent Sharon van Rouwendaal (17) heeft vandaag op de 200 meter rugslag voldaan aan de olympische limiet. In de series zwom ze in een tijd van 2.09,65, waarmee ze zich als negende plaatste voor de halve finales. Ook zwom ze ruim een seconde onder haar persoonlijk record.

De finale van de 50 vrij, met Kromowidjojo en Marleen Veldhuis bij de favorieten, wordt zondagmiddag afgewerkt, op de laatste dag van de WK.