Breivik weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek

Anders Behring Berivik is seen partly obscured in the back seat as he arrives in an armoured police vehicle for questioning at the Police HQ in Oslo on July 29, 2011. Breivik has confessed to the attack on government buildings and massacre on the youth camp of the Norwegian Labour Party. At least 76 were killed in last Friday's attacks in Norway, a bombing in central Oslo and a series of shootings on an island just outside the capital, and the figure could rise, a senior police officer said. Police had also found explosives on the island of Utoeya, where a gunman opened fire on young people at a summer camp organised by the ruling Labour Party, Sveinung Sponheim, acting commissioner for Oslo police, told reporters. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Anders Behring Berivik is seen partly obscured in the back seat as he arrives in an armoured police vehicle for questioning at the Police HQ in Oslo on July 29, 2011. Breivik has confessed to the attack on government buildings and massacre on the youth camp of the Norwegian Labour Party. At least 76 were killed in last Friday's attacks in Norway, a bombing in central Oslo and a series of shootings on an island just outside the capital, and the figure could rise, a senior police officer said. Police had also found explosives on the island of Utoeya, where a gunman opened fire on young people at a summer camp organised by the ruling Labour Party, Sveinung Sponheim, acting commissioner for Oslo police, told reporters. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Anders Behring Berivik op de achterbank van het gepantserde politievoertuig toen hij vandaag aankwam bij het politiehoofdkwartier in Oslo voor verhoor. Foto AFP / Odd Andersen

Anders Behring Breivik weigert mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. Volgens de Noorse televisie heeft de dader van de dubbele aanslag in Noorwegen dat gezegd tegen de politie, zo meldt de NOS.

De Noorse politie wilde door middel van twee psychiaters onderzoeken of Breivik toerekeningsvatbaar is. Breivik wil niet meewerken, omdat hij geen vertrouwen zegt te hebben in de Noorse artsen. Wel zou hij met buitenlandse deskundigen willen praten, meldt de Noorse krant Dagbladet. Eerder zei Breivik zijn steun nog toe aan een dergelijk onderzoek.

De conclusie van de psychiaters is waarschijnlijk van cruciaal belang in het proces tegen de Noor.

Inmiddels zijn alle 76 doden van de aanslagen geïdentificeerd. Alle namen worden vanavond openbaar gemaakt. Ook geeft Noorwegen later vandaag een nieuwe evaluatie vrij van de terreurdreiging door extremisten. Sinds de aanslagen is de vraag gerezen of Noorwegen het risico op een terreuraanslag heeft onderschat.

    • Marije Willems